KASEL, NOVOSTI

Hramovna slava u Kaselu

U nedelju prvu po Duhovima – Svih Svetih, 27. juna 2021. godine proslavljena je hramovna slava parohije kaselske u crkvenoj porti.
Svetom Liturgijom načalstvovao je nadležni paroh, jerej Marko Radmilo uz sasluženje sveštenika Rumunske pravoslavne crkve iz Kasela, dr Joana Ovidiua.
 
Nakon pročitanog odjeljka iz Svetog Jevanđelja, otac Marko se obratio vjernom narodu poučavajući ih o značaju praznika i identiteta našeg naroda.
 
Pri samom kraju Svete Liturgije su osvećena slavska znamenja nakon kojih se otac Marko srdačno zahvalio ocu Joanu koji u istom gradu služi kao paroh rumunski i vjernom narodu koji je došao iz Kasela, Lipštata, Fulde, Getingena i Erfurta.
 
Nakon dužeg vremena parohijani u Kaselu, usljed popuštanja zakonskih propisa savezne pokrajine Hesen, u vezi sa korona virusom, dobili su priliku da se okupe nakon Svete Liturgije u porti i posluže uz oprez i odgovornost.
 
U ponedjeljak, 28. juna 2021. godine na praznik Svetoga cara Lazara – Vidovdan, služena je Sveta Liturgija u Svetolazarevskom hramu. 
Svetom Liturgijom načalstvovao je paroh hanoverski, protonamjesnik Aleksandar Perković uz sasluženje nadležnog paroha kaselskog, jereja Marka Radmila.
Otac Aleksdandar se obratio vjernom narodu poučavajući ih o prazniku Vidovdana i poželjevši Bogom blagoslovenu slavu hrama. Nadležni paroh, otac Marko se srdačno zahvalio ocu Aleksandru najprije za njegov dolazak u njegov nekadašnji hram u kome je služio kao paroh kaselski od 2014. do 2019. godine, zatim i za njegov trud koji je uložio svih navedenih godina.
 
paroh kaselski
jerej Marko Radmilo