КАСЕЛ, НОВОСТИ

Храмовна слава у Каселу

У недељу прву по Духовима – Свих Светих, 27. јуна 2021. године прослављена је храмовна слава парохије каселске у црквеној порти.
Светом Литургијом началствовао је надлежни парох, јереј Марко Радмило уз саслужење свештеника Румунске православне цркве из Касела, др Јоана Овидиуа.
 
Након прочитаног одјељка из Светог Јеванђеља, отац Марко се обратио вјерном народу поучавајући их о значају празника и идентитета нашег народа.
 
При самом крају Свете Литургије су освећена славска знамења након којих се отац Марко срдачно захвалио оцу Јоану који у истом граду служи као парох румунски и вјерном народу који је дошао из Касела, Липштата, Фулде, Гетингена и Ерфурта.
 
Након дужег времена парохијани у Каселу, усљед попуштања законских прописа савезне покрајине Хесен, у вези са корона вирусом, добили су прилику да се окупе након Свете Литургије у порти и послуже уз опрез и одговорност.
 
У понедјељак, 28. јуна 2021. године на празник Светога цара Лазара – Видовдан, служена је Света Литургија у Светолазаревском храму. 
Светом Литургијом началствовао је парох хановерски, протонамјесник Александар Перковић уз саслужење надлежног пароха каселског, јереја Марка Радмила.
Отац Алексдандар се обратио вјерном народу поучавајући их о празнику Видовдана и пожељевши Богом благословену славу храма. Надлежни парох, отац Марко се срдачно захвалио оцу Александру најприје за његов долазак у његов некадашњи храм у коме је служио као парох каселски од 2014. до 2019. године, затим и за његов труд који је уложио свих наведених година.
 
парох каселски
јереј Марко Радмило