BERLIN, NOVOSTI

Ikona Svetog Nektarija Eginskog u hramu Vaskrsenja Hristova na Tempelhofu – Berlin

U nedelju 19. jula 2020. godine, pravoslavni vernici u Berlinu su imali nesvakidašnju radost. U srpski hram Vaskrsenja Hristova stigla je ikona Svetog Nektarija Eginskog. U radosti ovog događaja, pored srpskih vernika, učestvovali su i pravoslavni Grci i Rusi, zajednički odajući poštovanje eginskom čudotvorcu.

Svetu Liturgiju je služio nadležni paroh, protojerej-stavrofor Dragan Sekulić,ujedno osvetivši prispelu ikonu i tron, uz učešće mnogobrojnog naroda. U proiznetoj besedi, otac  Dragan Sekulić je govorio o životu Svetog Nektarija i o mnogobrojnim čudima, koja je Gospod učinio preko ovog svog divnog ugodnika. Istovremeno se zahvalio darodavcima ikone i trona, gospodinu Goranu Simiću, članu Crkvenog odbora u Berlinu i njegovoj supruzi Slađani. Goran i Slađana Simić su darodavci nekoliko ikona i tronova za srpske hramove u Berlinu, a takođe i za mnoge manastire i hramove u Srbiji.

Po završetku Liturgije verni narod je strpljivo i pobožno prilazio i celivao ikonu Svetog Nektarija Eginskog, izražavajući zahvalnost Bogu što ova svetinja zauvek ostaje u Berlinu.