NIRNBERG, NOVOSTI

Ispraćaj prote Dušana Kolundžića

Utorak, 05. maja 2020. verni narod  Nirnberga i okoline,  oprostio se od svog dugogodišnjeg paroha protojereja-stavrofora Dušana Kolundžića.  Prota Dušan bio je utemeljitelj crkvenog života kod Srba nirnberškog kraja, koji je svojom pastirskom posvećenošću izveo na jevanđeljki put nekoliko generacija.

Revnosni bogoslužitelj, vatreni besednik i blagi učitelj, ušao je kao retko ko, u srce svojih parohijana koji nažalost zbog vladajuće pandemije nisu mogli biti prisutni u velikom  broju, da isprate svoga pastira.

Zaupokojenom Liturgijom načalstvovao je protin dugogodišnji satrudnik na njivi Gospodnjoj u Republici Nemačkoj, nekadašnji minhenski paroh, protojerej-stavrofor Slobodan Milunović uz sasluživanje namesnika za Bavarsku, paroha nirnberškog protojereja-stavrofora Miće Matića.

Svešteničkom opelu koje je potom usledilo, uzeli su učešća sveštenici Milorad Jovanović iz Minhena, Ljubomir Zorica iz Ulma i Ilija Romić iz Nirnberga. Prota Slobodan Milunović je u svojoj prigodnoj besedi biranim rečima podsetio porodicu Kolundžić, braću sveštenike i verni narod, na početke pastirke službe, izazove i uspešne jevanđelske zadatke koje je prota Dušan uspešno sproveo u delo na svojoj parohiji u Nirnbergu.

Zemni ostaci prote Dušana, zbog pandemije, sahranjeni su na zapadnom groblju (Westfriedhof) grada Nirnberga. Tamo se još jednom, dirljivim govorom, od prote oprostio njegov prijatelj, protojerej-stavrofor Mićo Matić.

U blaženom usnuću Gospode podaj večni pokoj sluzi Tvome, protojereju Dušanu!