DORTMUND, NOVOSTI

Jeleoosvećenje u Dortmundu

„Zlopati li se ko među vama? Neka se moli  Bogu. Je li ko veseo? Neka pjeva Bogu. Boluje li ko među vama? Neka dozove prezvitere crkvene, i neka se mole nad njim, pomazavši ga  u ime Gospodnje. I  molitva vjere će spasiti  bolesnika, i podignuće  ga  Gospod; i  ako  je  grijehe  učinio, oprostiće mu se.“ (Jk.5,  13–16).
 
Jevanđelje svjedoči Hristovu misiju kao  ispunjenje proročanstva: „Slijepi  progledavaju i hromi hode, gubavi se čiste i gluhi čuju, mrtvi ustaju i siromašnima se propovijeda jevanđelje.“ (Mt. 11,2–5;  Is. 35,  5–6). U vršenju ovih djela, Hristos najavljuje dolazak Carstva Nebeskog, pojašnjava nam kakvo će biti Carstvo Božije i uvodi ga među nas. Cilj iscjeljenja nije da nam ona uliju strahopoštovanje i fasciniranost djelima jednog neobičnog Učitelja, nego da nam oprisutne samog Gospoda i da dolazak Carstva Božijeg nagovijeste. Kada Gospod Isus Hristos upućuje svoje učenike da to isto čine, On ustvari njih i nas, učenike svoje, neprestano upućuje na obavezu integrisanja ljudi u sveiscjeliteljnu tajnu sveštene Evharistije, ikone Carstva.
 
Apostol Pavle opominje Korinćane zaključujuću da kada neko od članova pati, cijelo tijelo pati (1.Kor. 12,26), i time direktno govori o Svetoj Liturgiji koja je naš identitet. Stoga i Sveta tajna jeleoosvećenja koja izvire u Svetu Liturgiju u nju uvire, prvenstveno pretpostavlja molitvu za povratak u aktivan liturgijski život onih koji su zbog određenih zdravstvenih problema izgubili redovnost tog života, a koji je jednostavno svjedočanstvo vječnog života u kome će znakovi propadljivosti biti ukinuti.
 
U duhu liturgijske radosti, u danima u kojima se sjećamo i Božijeg domostroja spasenja i veličanstvenih djela Bogočovjeka Hrista, u Njegovo Sveto Ime, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu na molitvoslovlje Svete tajne jeleoosvećenja sabrao se narod Božiji sa prezviterima ištući od Gospoda svakovrsno iscjeljenje.
 
O Velikom ponedjeljku, 26. aprila 2021. godine, u dortmundskoj crkvi u sveštenom jeleoosvećenju činodejstvovali su oci: protojerej-stavrofor Danilo Radmilović,  protojerej Duško Spasojević, protojerej Mihajlo Stojičić, protojerej Danilo Dangubić, jerej Marko Radmilo i jerej Aleksandar Sekulić.