EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI, FRANKFURT

Kanonska posjeta Episkopa Grigorija Frankfurtu i promocija knjige Nebeska dvorišta

Njegovo Preosveštenstvo Episkop Diseldorfa i Njemačke G. Grigorije je 22. oktobra 2022. godine predstavio svoju knjigu Nebeska dvorišta, a 23. oktobra služio Svetu arhijerejsku Liturgiju u frankfurtskom hramu Vaskrsenja Hristovog, uz sasluživanje sveštenika: Milenka Markovića, Aleksandra Škorića, Ljubomira Zorice i frankfurtskih paroha, đakona: Dejana Ristića, Aleksandra Debeljaka i Slađana Marinkovića.

Knjiga Nebeska dvorišta je 22.oktobra u 14 časova predstavljena na Frankfurtskom sajmu knjiga na štandu Parlamenta stranaca grada Frankfurta. Ovom prilikom zahvaljujemo se G. Jumas Medofu, G. Dijani Avdić i G. Ljubiši Simiću, na organizaciji.

U predstavljanju vladikine knjige u hramu u 18 časova učestvovali su: G. Vlaho Bogišić, G. Ljubiša Simić i G. Dijana Avdić, dok su Dalila Đenić, Marija Milosavljević i Oliver Ruške izvođenjem klasične muzike učestvovali u programu.

Ambijent hrama i predstavljanje knjige od strane učesnika i vladike, mnoštvu okupljenih priredili su nezaboravan doživljaj. Zaista, događaj koji će se dugo pamtiti kod svih prisutnih, a bilo ih je mnogo. Ipak, većina okupljenih čekala je da čuje “uživo” Vladikinu riječ. Nakon promocije organizovano je potpisivanje knjiga od strane autora.

Sutradan u hramu Vaskrsenja Hristovog Vladika je služio Svetu arhijerejsku Liturgiju. Vjernika je bilo mnogo. Međutim, niko se nije čuo sem proiznošenja jektenija i vozglasa. Vladika je na početku Liturgije Bobija Petkovskog i Justina Emrekovića proizveo u čin čteca a za vrijeme Liturgije rukopoložio je đakona Sašu Vračevića u čin sveštenika.

Poslije bogosluženja Episkop je okupljenom narodu predstavio Minhenski – Srpski psaltir. Srpski psaltir, knjiga pisana pod pokroviteljstvom porodice Lazarević, spada u red kapitalnih djela iz srpske istorije. Putovao je kroz burnu istoriju srpskih naroda i ostao sačuvan u Minhenskoj biblioteci. Zato je projekat izdavanja fototipskog izdanja psaltira poduhvat koji treba da podrži naš vjerni narod. 

U CO Frankfurt pokrenuta je akcija u svrhu otkupljivanja jednog od prvih deset primjeraka ove epohalne knjige. 

Na kraju, hvala našem Vladiki Grigoriju što su nam tri dana njegove posjete u Frankfurtu bili “na nauk”, prosvećenje Duhom Svetim i oplemenjivanje Jevanđeljem vjernog naroda u Frankfurtu i onih koji su na Frankfurtskom sajmu knjiga i tokom promocije imali priliku da popričaju sa Episkopom.

Starješina hrama Vaskrsenja Hristovog
o. Simon J. Turkić