KOLAČIĆI – COOKIES

Pravila o kolačićima

Kako bi posjećivanje naše internet stranice www.eparhija-nemacka.com bilo što ugodnije, ova stranica koristi malenu količinu informacija, tzv. kolačića (eng. cookies). Kolačići, između ostalog, služe da bi web stranica radila optimalno, te kako bismo bili u stanju vršiti daljnja unapređenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašeg iskustva pregledavanja. Korištenjem ove web stranice pristajete na upotrebu kolačića.

Šta su to kolačići?

Kolačić je informacija spremljena na Vaš računar, tablet ili mobilni telefon, koja može biti dostavljena neposredno od strane web stranice koju posjetite (kolačići od prve strane) ili u saradnji i za potrebe web stranice koju posjetite od treće strane (kolačići treće strane). Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su npr. podrazumijevani jezik ili slične postavke. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu, internetski pretraživač šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama.

Na koji se način koristimo kolačićima?

Na nekim se našim stranicama koristimo kolačićima koji će vam omogućiti ugodnije pregledavanje. Te kolačiće možete izbrisati ili blokirati, ali ako to učinite, neke funkcije te stranice možda neće raditi kako je predviđeno. Postavke kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u Vašem internetskom pretraživaču. Želite li izbrisati ili onemogućiti kolačiće na svom računaru potrebno je ažurirati postavke Vašeg internetskog pretraživača (informacije o načinu brisanja i onemogućavanja kolačića potražite na svom pretraživaču odabirom izbornika za pomoć).

Pomoću kolačića spremaju se sljedeći podaci: vaše željene postavke prikaza, poput jezika preglednika, kontrasta boja, veličine fonta; željene postavke prikaza rezultata pretraživanja i obavještenja, vašu posjetu web mjestu (u statističke svrhe). Informacijama povezanim s kolačićima i podacima o navikama pregledavanja ne koristimo se ni u koje druge svrhe, osim onih koje smo ovdje opisali.

Društvene mreže

Društvene mreže takođe mogu postavljati kolačiće na Vaš računar. To se događa ukoliko dijelite sadržaj web stranice na društvenim mrežama. Konkretni uticaj na Vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvenu mreže te ovisi o postavkama privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima možete saznati na njihovim web stranicama.