BREMEN, NOVOSTI

Kraj školske godine za učenike Dopunske škole na srpskom jeziku – Bremen

U subotu, 03. jula 2021. godine, u hramu Svetog Georgija u Bremenu, uz poštovanje epidemioloških mera, održana je molitva blagodarenja na kraju školske 2020/2021. godine za učenike Dopunske škole na srpskom jeziku.

Nakon svečane molitve i poklonjenja krstu i ikonama, protojerej Saša Momirović obratio se prisutnim đacima, učiteljici, roditeljima i predstavnicima Srpskog kulturnog centra i čestitao im na uspešno završenoj školskoj godini i istakao važnost očuvanja maternjeg jezika, vere i kulture gde god se naš narod nalazio. Sveštenik je poželeo svima dobro zdravlje, dalje uspehe u učenju i lepo druženje u narednoj školskoj godini.

Učiteljica Slađana Dunjić – Fridrih izrazila je veliko zadovoljstvo zbog angažovanja, truda i postignutog uspeha svojih đaka, uprkos teškoj situaciji izazvanoj pandemijom kroz koju smo ove godine svi prošli. Zahvalila se crkvi, Srpskom kulturnom centru i roditeljima na podršci i uspešnoj saradnji.

Himnom ,,Bože pravde“, učenici su započeli prigodan program. Prisutni su čuli pregršt recitacija, priča o istaknutim srpskim istorijskim ličnostima kao i radove učenika koji su učestvovali na Literarnom konkursu na temu ,,Moj jezik, moj svet – Zašto učim srpski jezik“, koji je raspisala Ambasada Republike Srbije u Berlinu.

Na veoma emotivan način učenici su iskazali svoje viđenje značaja maternjeg jezika. Opisali su srpski jezik kao most koji ih spaja sa korenima, vodi kroz sadašnjost i povezuje sa budućnošću, jer im je važno da ni njihova deca ne zaborave svoj jezik, veru i poreklo.

Na kraju programa, učenici su otpevali pesmu ,,Veseli se srpski rode“, posle koje su im uručene đačke knjižice i pokloni.