DORTMUND, NOVOSTI

Krsna slava hrama u Dortmundu

 

U navečerje slave hrama Svetog apostola Luke u Dortmundu, u subotu, 02. novembra 2019. godine, služenjem svečanog večernjeg bogosluženja, otpočela je proslava Krsne slave ovoga svetoga hrama. Bogosluženjem je načalstvovao protojerej-stavrofor Danilo Radmilović, paroh diseldorfski i Arhijerejski namjesnik za Sjevernu Rajnu Vestfaliju, uz sasluženje protojereja Mihajla Stojičića, paroha Altene i protojereja Danila Dangubića, paroha dortmundskog. Otac Danilo Radmilović se nakon odslužene „petohljebnice“ obratio vjernima pastirskim slovom i prenio pozdrave Njegovog Preosveštenstva Episkopa Diseldorfa i sve Njemačke Gospodina Grigorija.

Nakon bogosluženja prisutni su imali priliku da uživaju u programu koji je u saradnji sa Crkvenom opštinom, horom „Dostojno jest“ i određenim parohijanima upriličila porodica Škara, koja je ovogodišnji kum slave. Drag gost parohije dortmundske u navečerju slave bio je i svećenik pri hrvatskoj katoličkoj misiji u Dortmundu don Zrinko Brković. Prisutnima su se na početku programa prigodnim besedama obratili paroh Danilo Dangubić i predsjednik Crkvenog odbora gospodin Dejan Aleksić, a na kraju programa gospođa Ivana Škara pozivajući domaće i goste da se posluže i da pogledaju veoma pažljivo pripremljenu video prezentaciju pod nazivom „Hodočašća“.

Na sam dan slave, u nedelju, 03. novembra 2019. godine, milošću Božijom sve je odisalo toržestvenošću. Svetom Liturgijom načalstvovao je jerej Marko Radmilo, paroh kaselski, uz sasluženje protojereja Danila Dangubića i vjernih dortmundske zajednice.

U toku Božanstvene Liturgije Svetu tajnu Krštenja primili su dječaci Martin i Rafael Stojanović. Sam čin liturgijskog krštenja za mnoge vjernike je bio novost i zanimljivost. Paroh je u svom pozdravnom slovu iz liturgijske perspektive pojasnio ovaj drevni običaj i zamolio vjerne „da život Crkve i sopstvenu ulogu u tom životu vide kroz prizmu Svete Liturgije i sve će im tada sve u Crkvi biti jasno i sve jasnije“.

Budući da je ovo prva slava koju parohija proslavlja pod očinskim staranjem protojereja Danila Dangubića, paroh se osvrnuo na dosadašnje projekte i na planove za budućnost života dortmundske parohije. U duhu liturgijskog poimanja stvari otac Danilo je naglasio da je „ovaj Sveti Luka sa svojim prijateljem Kleopom u društvu samog Gospoda Isusa Hrista putovao za Emaus. Za sve vrijeme puta oni Hrista nisu prepoznali, ali ga poznaše pri lomljenju hljeba, dakle u Svetoj Liturgiji koja jeste i koja treba da bude naš osnovni identitet“. Osvrćući se na sam „put“ i na činjenicu da ni kao pojedinci ni kao zajednica nećemo „sve od planiranog završiti niti ćemo sve svoje životne želje ispuniti“ zamolio je vjerne za strpljenje i povjerenje u Boga, upravo ono strpljenje i povjerenje koje je slika života Svetog Petra Cetinjskog koga parohija dortmudska, pored Svetog appostola Luke, proslavlja kao svog patrona. „Sveti Petar je u svom životu i radu, između ostalog, imao i (reklo bi se) tri težnje i tri želje: da vidi oslobođene, nahranjene i izmirene Crnogorce, a u trenutku sopstvene smrti niti je mogao vidjeti oslobođene, niti site, niti izmirene članove svoje male zajednice. Međutim, nije roptao na Gospoda znajući da je on uradio sve što je do njega. Uostalom , ostalo je zapisano i dan danas se prepričava u Crnoj Gori i Hercegovini riječ Svetog Petra Cetinjskog: Onaj koji uradi koliko uzmože uradio je koliko je dužan“.

Otac Danilo je, koristeći se ovom prilikom, vjernima prenio ljubazne pozdrave svoga prethodnika oca Branislava Čortanovačkog koji je zbog brojnih parohijskih obaveza u Hanoferu bio spriječen da ove godine učestvuje u proslavi hramovne slave u Dortmiundu.

Otac Marko Radmilo je, učinivši trud da svojim dolaskom počasti dortmundsku zajednicu, nakon čitanja Svetog Jevanđelja veoma nadahnuto govorio o važnosti Hristovih riječi „Da se svijetli svjetlost vaša pred ljudima“ jer je u tim riječima sažeta prva i osnovna misija nas Hrišćana u ovome svijetu.

Nakon Svete Liturgije usljedila je litija i slavski obred nakon kojeg je sve prisutne pozdravio gospodin Dejan Aleksić predsjednik Crkveno-opštinskog upravnog odbora. Gospodin Aleksić je sve prisutne i goste pozvao da poslije Bogosluženja dođu u salu parohijskog doma gdje je pripremnjena trpeza ljubavi. Samu hranu pripremili su kumovi slave gospodin Vladimir Škara sa svojom suprugom Ivanom i kćerkama Olgom i Nadom, kao i veliki broj žena iz parohije koje su zajedno sa kumovima i članovima Crkvenog odbora, pored svog priloga u hrani i piću, uložile svoj trud u organizaciji i usluživanju prisutnih. Veliku čast parohiji učinio je otac Neđo Janjić, nekadašnji paroh dortmundski, koji zbog svojih parohijskih obaveza nije mogao služiti Svetu Liturgiju u Dortmundu, ali koji se sa svojom protinicom odazvao na ljubazan poziv domaćina i došao na trpezu ljubavi.

Na pitanje oca Danila, ko bi želio da bude kum Slave sljedeće godine, Nikola Obradović, član hora „Dostojno jest“, se pred parohijskom zajednicom prijavio da sa svojom porodicom uzme na sebe tu čast i obavezu. Kao zalog tog obećanja iz ruku starješine hrama primio dio slavskog kolača.