NOVOSTI, FILINGEN-ŠVENINGEN

Krstopoklona nedelja u parohiji švarcvaldskoj

U Treću nedelju Časnoga posta, u nedelju Krstopoklonu, u hramu Sv. Arhangela Mihaila u Filingen-Šveningenu, kako bi se ispoštovale trenutne kovid-mere pokrajine Baden- Virtenberg i kako bi se što veći broj vernika pričestio tajnama Hristovim, služene su dve Liturgije, jedna u hramu, a druga u sali Svetosavskog doma.

Pored nadležnog paroha, protojereja-stavrofora Milenka Markovića, služio je i protojerej Bratislav Božović.  

U svojim besedama sveštenici su naglasili smisao i značaj Časnoga Krsta Gospodnjeg posebno u ove dane Svete Četrdesetnice, kada nam naša majka Crkva, poznavajući slabu prirodu grešnoga čoveka na zemlji koji svim svojim silama nastoji da ovaj tok posta časno dovrši, predlaže Krst radi utehe, radi jačanja u veri i radi nade na dolazak Vaskrsenja kao krune sveg našeg nastajanja.

U vremenu do dolaska Hristovog, Krst je služio kao nešto sramno i strašno, i na njemu su razapinjani samo najgori razbojnici i prestupnici zakona. Ali, od onoga momenta kada je na Krstu razapet Sin Božiji i kada je na njemu umro i sa njega Vaskrsao, Krst je postao simbol pobede, simbol slobode i radosti.

Sveti Jefrem Sirin, veliki teolog pravoslavlja, kaže sledeće:,,Krst je vaskrsenje mrtvih, uzdanica hrišćana, palica hromima, uteha bednima, uzdanica bogatima, obaranje gordima; Krst je zastava pobede nad đavolima, Krst je vaspitač mladima, nada očajnicima, uteha tužnima; Krst je čuvar dece, slava ljudima, venac starima; Krst je temelj Crkve i tvrđava Vaseljene“.

Ko želi i nastoji da bude istinski i pravi hrišćanin, da voli svoje bližnje, pa i svoje neprijatelje, ne može to učiniti bez Krsta. Ko želi da stvara porodicu i potomstvo, da poučava druge, da pomaže bližnje, ko želi da sebe usavršava i spasava u veri i kroz veru, ne može uspeti bez Krsta. Stoga i Sveti Jovan Zlatousti kaže da sve ono što se odnosi na nas u ovozemaljskom životu, obavlja se pomoću Krsta.

Nositi krst, znači biti spreman na stradanje, biti spreman na žrtvu. Ali, i pored toga, Sveti apostol Pavle kaže u Poslanici Galatima (6, 14): ,,A ja, Bože sačuvaj, da se čim drugih hvalim, osim Krstom Gospoda našeg Isusa Hrista, kojim se meni razape svijet i ja svijetu“.

Sveštenik Milenko Marković