BREMEN, NOVOSTI

Krstovdan u Bremenu

Dana 27. septembra 2020.g. kada naša Sveta pravoslavna crkva praznuje Vozdviženje časnoga Krsta Gospodnjeg, naš blagočestiv narod grada Bremena učinio je veoma lepo molitveno sabranje na Svetoj Liturgiji, a koju služismo u slavu i čast pomenutnog praznika.

Svetu i božansku Liturgiju služio je nadležni paroh uz sasluženje đakona Ilije (Gruzijska prasvoslavna crkva) i naših časnih čtečeva sve uz umilno pojanje našeg hora.

U toku Svete Liturgije nadležni paroh obratio se vernima prigodnom besedom vezanom za praznik, objašnjavajući kako se u istoriji hrišanstva pomenuti praznik počeo molitveno praznovati sa izrazitim poštovanjem.

Unutar hrama posle zaamvone molitve, načinjen je mali krsni hod. Vernici su, noseći krsno znamenje, pevali saborno tropar časnome i životvornome Krstu Gospodnjem

Na kraju je vernom narodu podeljeno blagosloveno bilje, cveće i bosiljak, sa kojim je bio okićen hramovni Krst Gospodnji.

Treba istaći da zbog pandemije hram nije mogao da primi sve vernike za vreme Svete Liturgije, zbog ograničenog broja vernika koji je regulisan regionalnim zakonom Republike Nemačke.

Računajući na razumevanje naših parohijana, sa verom i ljubavlju nadamo se ponovnom viđenju u liturgijskim radostima predstojećih praznika.

Sveštenik Saša Momirović