VIKARNI EPISKOP JOVAN, DISELDORF, NOVOSTI

Lazareva subota – Diseldorf

U subotu 16. aprila 2022. godine u hramu Svetoga Save u Diselodrfu Svetu arhijerejsku Liturgiju služio je Njegovo Preosveštenstvo Episkop humski g. Jovan uz sasluženje sveštenstva Sabornog hrama: Danila Radmilovića, Nebojše Rakića, Aleksandra Sekulića, sveštenika Pavela Belog (Ukrajinska pravoslavna crkva – Moskovska Patrijaršija) i đakona Aleksandra Debeljaka.

Prazničnu besedu proizneo je Vladika Jovan:

U ime Oca i Sina i Svetoga Duha. Neka vam je srećan i blagosloven današnji praznik! Danas je, draga braćo i sestre, veliki i značajan praznik. U svetu u kome živimo, u svetu nepravde, u svetu stradanja, u svetu različitih bolesti i nemogućnosti da se izborimo sa svim izazovima i problemima koje susrećemo u životu, često se pitamo kakav je smisao svega toga i kako ćemo tu celokupnu situaciju prevazići. Današnji dan, današnji praznik Vaskrsenja Lazarevog iz groba predstavlja jedan od najznačajnijih Božijih odgovora na pitanje o muci, mučenju i stradanju jer nakon što je Lazar bio mrtav četiri dana Hristos ga je vaskrsao iz groba. Za Gospoda Hrista, kako kaže Jevanđelje i On sâm u njemu, smrt nije smrt nego je smrt usnuće, zato i mi kažemo da je neko usnuo u Gospodu a ne da je umro. Mi se nadamo i verujemo da će Gospod, kada ponovo dođe, sve nas da probudi iz tog sna. Gospod je krenuo na dobrovoljno stradanje i smrt da bi sve nas izbavio od greha i smrti. On je pre svoga stradanja i smrti pokazao na primeru Lazara da nije On jedini kao čovek, kao Bogočovek, vaskrsao iz mrtvih nego da Bog može jednog sasvim običnog čoveka vaskrsnuti iz mrtvih, čoveka koji je počeo da se raspada i da zaudara. Srodnici i prijatelji, učenici Hristovi, nisu verovali da je moguće Lazara vaskrsnuti.

Zato, draga braćo i sestre, treba da položimo nadu u Gospoda, u svim svojim mukama i nedaćama, da položimo nadu u silu i snagu Njegovog vaskrsenja. Koliko god se mi raspadali poput Lazara, treba da budemo uvereni da će Gospod i nas da vaskrsne iz mrtvih i da nam daruje večni život a do tada smo pozvani da, koliko je god to u našoj moći, svojom slobodnom voljom i stremljenjem činimo sve što možemo da se sve više i sve prisnije približimo, pričestimo u Gospodu i Njegovom tajnom života i vaskrsenja, da se njime pričešćujemo presvetim i životvornim tajnama jer pričestiti se znači prisajediniti se. Kada god se pričešćujemo mi se zapravo prisajedinjujemo našem Gospodu, a prisajedinjujemo se sa njim i činjenjem dobrih dela, dobrim namerama i dobrim pokretima naše volje i našim blagoslovenim i blagougodnim mislima. Sve ono što činimo, uključujući i naše misli, doprinosi da se Hristovo vaskrsenje posvedoči i projavi u ovom svetu muke, patnje i bola i da nam svima Gospod da jaču, čvršću i sigurniju nadu u vaskrsenje iz mrtvih i život budućeg veka. Neka vam je srećan današnji praznik kao i predstojeći praznici i neka bi Gospod dao da idući za Njim i slušajući Njegove reči i učestvujući u svemu onome što je za nas učinio i što čini bivamo i mi prisajedinjeni sa svima svetima u Njegovom Carstvu Božijem koje dolazi. Amin.