DORTMUND, NOVOSTI

Liturgija pređeosvećenih darova u Dortmundu

Po svjedočenju Svetog Vasilija Velikog, vjernici toga vremena imali su običaj i potrebu da se pričešćuju ne samo subotom i nedjeljom, već i u toku sedmice. Postavlja se pitanje: kako su oni mogli da se pričešćuju van Liturgije kada već tipik Velikog posta zabranjuje služenje Liturgije u obične sedmične dane. Odgovor na to je dat ustanovom Liturgije pređeosvećenih darova ili darova osvećenih na nekoj od prethodnih Liturgija obično u nedjeljni dan. Kako je pošćenje značilo potpuno uzdržavanje od hrane do sunčevog smiraja, pričešćivanje svetim darovima bilo je vrhunac, kraj posnog dana. Iz toga razloga, u ove nedjeljne dane pričešćivanje se vršilo posle večernje.
 
Služeći ovu Svetu Liturgiju i u naša vremena, naročito u večernjim časovima, učesnici u njoj imaju posebno duhovno iskustvo. Ova Sveta Liturgija je svojevrsna ikona i srce Velikog posta kao i svedočanstvo potrebe vjernih da se u toku perioda velikog podviga hrane Svetim Tajnama kroz koje oblagodaćivani i imaju mogućnost borbe sa ogrehovljenom prirodom tj. sopstvenom smrtnošću.
 
U srijedu, 21. aprila 2021. godine, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu, Svetom Liturgijom ranije osvećenih darova, načalstvovao je paroh kaselski jerej Marko Radmilo uz sasluženje paroha esenskog protojereja Duška Spasojevića, protojereja  Danila Dangubića i brojnih vjernih sabranih oko Svete Čaše.
 
Gotovo svi sabrani su se pričestili božanstvenim darovima.
 
Iščekujući predstojeće praznike u kojima se opominjemo Hristove spasonosne objave rata smrti i Njegove pobjede nad njom, radujemo se evharistijskim sabranjima kroz koja predokušamo nadolazeće Carstvo Nebesko.