NOVOSTI, FILINGEN-ŠVENINGEN

Liturgijsko sabranje u Filingen-Šveningenu

U petak 5. aprila 2024. godine, uoči pretprazništva Blagovesti Presvete Bogorodice, u hramu Sv. arhangela Mihaila služena je Liturgija Pređeosvećenih darova, kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Velimir Jovović iz Nikšića, uz sasluženje protojereja Slobodana Drakulića i novog paroha druge parohije filingensko-šveningenske, jereja Dragana Stanojevića.

Veličanstveno sabranje nastavljeno je u svetosavskoj sali, gde je održana duhovna tribina koju je otvorio domaćin protojerej-stavrofor Milenko Marković, na kojoj su pored oca Velimira Jovovića govorili i Peđa Vukićević, predstavnik manastira Ostrog i Dejan Pavlović, urednik izdavačke kuće Čuvari na teme „Ikona Trojeručica“ i „Čuda Sv. Vasilija Ostroškog“.

Peđa Vukićević, koji svakodnevno služi u Ostroškoj svetinji, izneo je samo jedan deo svoga iskustva čudesnih isceljenja i preumljenja ljudi. Dejan Pavlović je nadahnuto govorio o Svetoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice i njenom istorijatu, dok je otac Velimir prisutnima približio život vernih u Crnoj Gori sa osvrtom na litije u odbrani svetinja. Kao starešina hrama u izgradnji, koji je posvećen Svetoj ikoni Presvete Bogorodice Trojeručice u naselju Kličevu u Nikšiću, sa blagoslovom svog Episkopa Metodija, izmolio je od manastira Hilandara blagoslov za izradu kopije ove svete ikone. Verni narod ove parohije je prepoznao potrebu za materijalnom podrškom te je uručio skromni prilog ocu Velimiru za izgradnju nikšićkog hrama i izradu ikone Bogorodice Trojeručice.