MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Liturgijsko sabranje u Gajdobri

U nedelju, 24. jula / 6. avgusta 2023. godine, kada naša sveta Crkva proslavlja svete mučenike prebilovačke i hercegovačke, u paraklisu posvećenom ovim svetim mučenicima, koji se nalazi u Svetosavskom domu u Gajdobri, svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njegovo Preosveštenstvo Episkop diseldorfski i nemački g. Grigorije. Preosvećenom episkopu Grigoriju su sasluživali Njegovo Preosveštenstvo Episkop mohački g. Damaskin, vikar Episkopa bačkog, arhimandrit Sergije, iguman manastira Ostroga, protojerej Marko Gojačić, arhijerejski namesnik mostarsko-nevesinjski, kao i sveštenici i đakoni Eparhije diseldorfske i nemačke i Eparhije bačke.

U subotu, 23. jula / 5. avgusta, u paraklis je donet i svečano položen deo moštiju svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih. Pre početka svete Liturgije, izvršen je čin blagosiljanja i osvećenja paraklisa Svetih mučenika prebilovačkih i hercegovačkih.

U besedi posle pročitanih jevanđelskih odeljaka, Preosvećeni episkop Grigorije je, između ostalog, rekao: „Jedini lek od straha i protiv straha je vera. Ako nemamo vere, imaćemo strah. Ako imamo strah, naš život biće ropstvo. Ali, ako imamo vere, onda ćemo imati hrabrosti; ako imamo hrabrosti, onda ćemo se odlučivati na korake prema licu i glasu Gospodnjem, a onda će našu veru svakodnevno ispunjavati ono bez čega se živeti ne može, a to je ljubav. Vera je nosilac ljubavi Hristove. Ne može niko savladati ljubav Božju. Ljubav Božja je svemoćna, ljubav Božja je nadmoćna. Gledajte kako su Prebilovački mučenici postali svetlonosni i svetonosni pobednici. Neće Bog ostaviti nijednoga od vas. Rekao je: Zašto se brinete, zašto se plašitePogledajte ljiljane u polju, pogledajte ptice. Pa kad Bog njih tako odenu, kad njih tako voli, kako li neće vas. Ali mi ljudi ne možemo da poverujemo da nas neko može toliko voleti. Ne možemo da poverujemo da nas neko može toliko voleti da je došao i umro za nas i bio porugan i raspet, ali da je vaskrsao i da je nama proputio put kroz smrt i da je Njegovo Vaskrsenje i naše vaskrsenje. O tome, draga braćo i sestre, svedoče sveti mučenici. Zato je danas veliki dan za ovo selo.ˮ

Po zaamvonoj molitvi, u molitvenom prisustvu Preosvećene gospode episkopâ Grigorija i Damaskina, čin blagosiljanja slavskih darova izvršio je protojerej Stevica Ilić, paroh novosadski, uz sasluženje đakona Ivana Vasiljevića. Posle izvršenog čina blagosiljanja slavskih darova, sabranima se obratio vladika Grigorije koji je zahvalio vernom narodu što se sabrao u velikom broju, kao i ktitorima paraklisa i Svetosavskog doma. Potom je vladika Damaskin, vikar Episkopa bačkog, gospodi Ratku Dangubiću i Ristu Dangubiću iz Gajdobre, ktitorima paraklisa i Svetosavskog doma, uručio ordene Svetoga kralja Milutina, koje im je, na predlog Njegovog Preosveštenstva Episkopa bačkog gospodina dr Irineja, dodelio Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, u znak priznanja za delatnu ljubav prema Crkvi, pokazanu kroz izgradnju Svetosavskog doma i paraklisa u Gajdobri. Potom se sabranom vernom narodu obratio vladika Damaskin, koji je pozdravio sve prisutne, zahvalio vladici Grigoriju na služenju, a svima sabranima preneo arhijerejski blagoslov Episkopa bačkog Irineja.

Blagoljepiju liturgijskog sabranja doprineli su svojim pojanjem članovi crkvenog hora „Sveti Jovan Krstiteljˮ iz Bačke Palanke, predvođeni dirigentom Snežanom Žujić.

Izvor: Eparhija bačka