NOVOSTI, ŠTUTGART

Moleban za početak školske godine – Štutgart

Povodom početka nove školske godine, u hramu Sabora Srba svetitelja u Štutgartu, 25. septembra 2021. godine, služen je moleban sa činom Priziva Svetog Duha za blagoslovenu i plodonosnu nastupajuću školsku godinu.

Moleban za sve učenike i njihove učitelje, nastavnike i roditelje, tj. kako se u liturgijskim molitvama pominje, za ,, one koji se uče i koji ih uče…”, služio je protojerej Stanko Rakić, paroh štutgartski, koji se nakon molebna obratio prisutnima i deci čestitajući im polazak u školu sa nekoliko lepih reči, podsetivši ih da bi trebalo na svemu da budu zahvalna svojim roditeljima, na tome što su im podarili život, ali i na tome što su ih danas doveli u Crkvu da se pomole Bogu, jer svako veliko delo treba otpočinjati molitvom Milostivom Bogu za pomoć. Zatim da svi budu na ponos i na radost svojih roditelja, svoje Crkve i svoga naroda, kao i da vrlinama i dobrotom protkaju svoje živote, te im je poželeo da u školi napreduju u znanjima ali uvek zajedno sa vrlinom i dobrotom i prizvao je blagoslov Božiji na njih i na njihove roditelje.

Molebnu je prisustvovao i novopostavljeni Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu, gospodin Dragan Dimitrijević, sa svojim saradnicima GK u Štutgartu, koji se, takođe, obratio prisutnima poželevši im srećan početak nove školske godine, te izrazivši zadovoljstvo što su, i pored ovih teških okolnosti u kojima se nalazimo, GK u Štutgartnu sa svim konzularnim radnicima i nastavnicima, u saradnji sa Crkvom, uspeli da i ove godine obezbede dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

Na kraju, svoj prisutnoj deci i nastavnom osoblju, podeljeni su prigodni paketići u znak dobrodošlice u prvi školski dan dopunske nastave na srpskom jeziku.