NOVOSTI

Molitveni ispraćaj velikog dobrotvora Crkve i naroda

Na praznik Svete Marije Magdaline, sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, Njegovo Preosveštenstvo Episkop remezijanski g. Stefan je služio opelo novoprestavljenoj sluškinji Gospodnjoj Mirjani Matović u crkvi Svetog Nikole na Novom Groblju.

Mirjana Matović, rodom iz okolone Čačka, bila je lekar u penziji, ćerka sveštenika, beogradski specijalista medicine, veliki dobrotvor i ktitor crkve Svetosavske, nosilac ordena Svetog Save. Međutim, ovim nabrajanjem se ne iscrpljuju brojne vrline koje je stekla i baštinila. Bila je i izvrsna supruga, tetka, ujna, prijatelj i priznati stručnjak u svojoj profesiji. Iako po telu bez dece, Gospod ju je nagradio te je mnogoj deci bila „baka Mira“ jer je kao najrođenija baka decenijama nesebično pomagala i školovala talentovanu i onu decu koju nije imao ko da podrži, što je u reči na odru i istakao njen dugogodišnji paroh iz Vupertala, prota Jovan Marić.

Tokom toržestvenog opela, Episkopu su, pored prote Jovana, sasluživali i sadašnji paroh Zoran Ilić iz Vupertala kao i beogradski paroh prota Sreten Mladenović, pošto je gđa Mirjania sa svojim suprugom, počivšim dr Slavoljubom Matovićem, poslednjih godina živela uglavnom u Beogradu. Prisluživao je i jedan đakon, od one dece kojoj su Matovići zbog svoje brižnosti i velikodušnosti postali rod rođeni.

Nije bilo tuge iako je bilo mnogo suza na Novom groblju tog blagomarijskog popodneva. Ne zato što je gđa Mirjana brojala skoro do devedeset i drugog rođendana, već što je, kako je vladika Stefan izvrsno u svom pozdravu naglasio, prosto radosno kada smo u mogućnosti da se pomolimo i ispratimo jednu dušu hrišćansku kojoj je služenje drugima, potpuna posvećenost svom rodu i život u Crkvi i oko Nje bilo sve i najveća životna radost.

Svoj radni vek kao ginekolog provela je u gradiću Remšajdu, rodnom mestu velikog Rendgena, gde je uživala, iako u tuđini, veliki ugled kao stručnjak, delom i zato što nikada nije pristala da namerno prekine život deteta u utrobi.

Razveseli se nerotkinjo koja ne rađaš, klikni i uzvikni ti koja nemaš muke porođaja (Gal. 4, 27) jer imaš mnogo više dece. Ovaj svetopisamski stih se uistinu ispunio u ličnosti biblijske Srpkinje i svetosavke Mirjane i, gle čuda, ne samo da se ispunio nego će i nastaviti, Gospodu slava za to u vekove, i posle njenog prestavljenja da se ispunjava, jer su počivši Slavoljub i Mirjana sve svoje zaveštali Crkvi da se od istog kroz domaćinsko staranje i dalje pomažu đaci i školarci. O svemu što su za života uradili i što će se u njihovo ime nadalje činiti na dobrobit dece i mladih – drugom prilikom.

Verujemo da Slavoljub upravo dočekuje Mirjanu u rajskim naseljima i da zajedno stoje pred licem Gospodnjim!

Izvor: VDS