BERLIN, NOVOSTI

Nedelja 4. po Duhovima Berlin – Tempelhof

Sveta Liturgija i zahvalnost Zoranu Živkoviću
za pokazanu ljubav prema bližnjem

U nedelju 05. jula 2020. godine, u berlinskom hramu Vaskrsenja Hristova na Tempelhofu, posle Svete Liturgije, odana je zahvalnost i priznanje verniku naše crkve gospodinu Zoranu Živkoviću iz Berlina.

Paroh berlinski i arhijerejski namesnik za Severnu i Istočnu Nemačku, protojerej-stavrofor Dragan Sekulić, održao je besedu o vaspitanju dece, o problemima zlostavljanja i zloupotrebe dece u današnje vreme, napominjući da su mediji puni izveštaja o nemilim događajima koji se tiču dece, tih nevinih božijih stvorenja i tako uveo prisutni narod u događaj koji se zbio pre nekoliko dana u Berlinu. A događaj koji se zbio pokazuje hrišćansku ljubav prema bližnjem, koju je nesebično i hrabro iskazao naš vernik iz Berlina Zoran Živković, spasivši otetu dvogodišnju devojčicu od otmičara. Njegova reakcija je bila brza, mudra i nenasilnička, tako da je ovo delo propraćeno u svim većim nemačkim, evropskim i srpskim medijima. Kao brižna majka, Srpska pravoslavna crkva u Berlinu je darivala Zorana srebrnjakom sa likom Vožda Karađorđa  i knjigom „Prolog“ Svetog vladike Nikolaja, na dalje duhovno uzrastanje. Prisutni vernici su to pozdravili zajedničkom pesmom „Mnogaja ljeta“.

Posle Liturgije vernici su u porti pojedinačno prilazili i čestitali bratu Zoranu i ostali dugo vremena u razgovoru sa njim, napominjući da njegovo nesebično i hrabro delo  treba da bude primer svim ljudima.