KELN, NOVOSTI

Nedelja Mironosica u Kelnu

Nakon više od dva meseca zabrane okupljanja i nemogućnosti za sabornim bogosluženjem, na današnji praznik ponovo je okupljena zajednica vernih na liturgiji u našem hramu. Iako su uslovi za okupljanje podrazumevali čitav niz pravila i ograničenja, snaga zajednice koja dolazi iz vere u Vaskrsloga Hrista, još jednom je posvedočena.

Prihvatajući sva uputstva i odredbe naš verni narod pokazao je da sleduje najvišim idealima hrišćanske vere, poštujući i svetost mesta i razloga okupljanja ali i uredbe koje su nam domaćini u stranoj zemlji odredili.

Nisu Srbi divlja plemena sa juga, već imajući identitet utvrđen svetim Božijim ugodnicima od svetih Nemanjića do svetog Nikolaja svesrpskog i vaseljenskog i podvižnika vere našeg doba, pokazuju svoje lice obasjano svetlošću vaskrsenja Hristovog, na primer svim narodima. Tako da se svetli svetlost vaša….

U najvećem redu i najiskrenijoj pobožnosti današnja sveta liturgija prošla je bez ijednog nemilog događaja bez ijedne sporne situacije zbog koje bi naša zajednica mogla biti osporavana. Nasuprot tome slušajući i sa smirenjem sledujući primeru i pokuama svojih sveštenika još jednom, opet i opet, oslikali smo i ugradili se u najlepšu ikonu Božiju koja svojom lepotom i poretkom može i treba biti primer svakoj zajednici vernih. Proslavljajući današnji praznik budimo ponosni jedni na druge i hrabrimo se primerom koji smo pokazali da i u uslovima kakvi god oni bili, mi se uvek vraćamo i udubljujemo u smisao a to je  učešće u zajednici tela i krvi Hristove. Hvala Bogu na milosti koju nam pokazuje ostvarujući uslove da se pričešćujemo, hvala našim sveštenicima prota Neđi i o. Mladenu na mudrosti i rasuđivanju kojim nas ka Hristu privode, hvala svakom bratu i sestri na svedočenju vrline ljubavi, smirenja i poslušanja, zbog kojih smo danas najponosniji.

Neka bi svi sa radošću prihvatili blagoslov o. Mladena i od danas, od dana proslavljanja praznika Sv. Nikolaja Žičkog, otpočeli sa istraživanjem i  proučavanjem dela svetoga vladike, da bi i njegovim poukama sabirali snagu za nastavak ovakvog uzornog hrišćanskog življenja i svedočenja vere.

Ispred kelnske parohijske zajednice
Dr Ilija Đorđević