NOVOSTI, FILINGEN-ŠVENINGEN

Nedelja Raslabljenog u Filingen-Šveningenu

U nedelju Raslabljenog 10.05.2020. u Filingen-Šveningenu, posle skoro dva meseca, služena je Sveta Liturgija sa vernim narodom uz strogo poštovanje zdravstvenih mera i preporuka nadležnog Arhijereja, vladike Grigorija.

Posle Sv. Liturgije, nadležni paroh obratio se vernom narodu besedom o raslabljenom čoveku koji je 38 godina bolovao od oduzetosti (raslabljenosti). Koji je redovno dolazio u Banju Vitezdu čekajući, ne bi li se ko sažalio na njega i spustio ga da bude isceljen. Ne jedan dan ili mesec ili godinu, već punih 38 godina ovaj raslabljeni čovek, primer dugotrajnog strpljenja, ležao je i strpljivo čekao na tremu Ovčije banje u koju je povremeno silazio anđeo sa neba, uzburkavajući vodu, i koji bi prvi od bolesnika ušao u vodu bivao bi zdrav, ma od kakve bolesti da je bolovao.

Čovekoljubac, Spasitelj naš Gospod Hristos, dolazi sa namerom da mu pomogne i da ga isceli i ne samo toga jednoga bolesnika, nego Gospod Hristos dolazi da isceli i svakog drugog čoveka. Svojim dolaskom u banju Vitezdu, On stvara jednu drugu banju Vitezdu koja se nudi celome svetu. Ta nova banja Vitezda jeste Sveta Crkva Božija, jedna Sveta, Saborna i Apostolska Crkva, rasprostranjena od kraja do kraja vaseljene, od severa do juga, od istoka do zapada,  koja leči sve bolesnike od njihovih bolesti, a najveća bolest svakoga čoveka je greh.  I danas Gospod svakome od nas pristupa i postavlja isto pitanje kao i onome bolesniku: „Hoćeš li zdrav da budeš?“, želeći, ma koliko mi bili slabi i grešni, da pokaže da nas voli i da svakome od nas nudi isceljenje, bez razlike, ali ne na silu, jer Gospod nikoga neće na silu da spasava, neće nikoga na silu u raj da uvodi, nego traži naš slobodan pristanak. On očekuje da mu i mi kažemo: „Gospode, želim i ja zdrav da budem“,  na šta će nam On, Istočnik života odgovoriti kao i raslabljenom: „Eto, sad si zdrav, više ne greši, da ti gore ne bude“.

Na kraju liturgijskog sabranja i podele nafore, sveštenik je sve blagoslovio sa molbom da se i dalje poštuju preporuke lekara, kako bi, kada ova pošast prođe, u što većem broju dolazili u sv. hram i svi zajedno jednim ustima i jednim srcem slavili Ime Božije, Oca i Sina i Sv. Duha. Amin, Bože daj!