EPISKOP GRIGORIJE, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Neobjavljeni odgovori Episkopa Grigorija listu Srpski telegraf

Povodom objavljivanja niza neistina od strane lista Srpski telegraf na temu vraćanja hrama Svetoga Luke u njegovu bogoslužbenu funkciju, i činjenice da pomenuti list nije preneo odgovore Episkopa Grigorija na pitanja novinarke lista Srpski telegraf, prenosimo neobjavljene odgovore Njegovog Preosveštenstva u celini.

1. Da li je tačno da ste dozvolili da se rasformira hram Svetog Luke u Frankfurtu i zašto?

Prije nego što odgovorim na Vaše pitanje želim kratko da pojasnim status ovog bogoslužbenog mesta. Reč je o prostoru na Betovenplacu koji nam je Evangelistička zajednica stavila na raspolaganje 1976. godine. Crkvena opština i naš vjerni narod u Frankfurtu su pre nekoliko godina kupili jedan hram i preuredili ga. Danas u Frankfurtu imamo i taj drugi bogoslužbeni prostor, predivni hram Vasksrsenja Hristovog. Sveštenstvo u Frankfurtu je bilo mišljenja da su se kupovinom i uređenjem hrama Vaskrsenja Hristovog stvorili uslovi okupljanja naše zajednice na jednom mjestu, čime bi se jedinstvo naše zajednice dodatno projavilo. Njihova namjera je, dakle, bila dobronamjerna i po mom uvjerenju ne predstavlja proizvoljni čin, iz obijesti ili nekakvog hira. Imam povjerenje u sveštenstvo i njihovu procjenu, budući da oni poznaju situaciju na terenu bolje od mene. Stoga sam prvobitno podržao njihovu preporuku da drugo bogoslužbeno mjesto više nije potrebno.

2. Da li je tačno da su vernici protestovali protiv ove odluke i kakav je sada status ovog hrama?

Istina je da mi se narod obratio nizom pisama, iskazujući tako brigu i sentimentalnu vezanost za hram Svetoga Luke. Poslao sam jednu tročlanu komisiju da razgovara sa narodom. Nedugo zatim, situacija je vraćena u prvobitno stanje, tj. odlučeno je da i nadalje zadržimo i drugo bogoslužbeno mjesto.

3. Zašto u hramu Svetog Luke nema bogosluženja?

Nije tačno da se u hramu Svetoga Luke bogosluženja ne održavaju. Bogosluženja se u hramu ponovo redovno održavaju od Svetoga Save.

4. Da li je tačno da je verniku Goranu Anđiću, ali i još nekima, zabranjen ulazak u ovu crkvu i zašto?

Iako smo pozitivno odgovorili na molbe i iskrenu želju vjernog naroda da im se omogući nastavak bogosluženja i u kapeli Sv. Luke, pojedini vjernici, među njima i Goran Anđić, su nastavili da zloupotrebljavaju prostor kapele i da mimo redovnih bogosluženja organizuju okupljanja i drže nekakve govore. U hramu nema mesta mitingašenju i rušenju crkvenog reda i poretka. Stoga je jednom manjem broju pojedinaca izrečena zabrana ulaska u crkvene prostorije pod izgovorom narušavanja kućnoga reda. Ovo je bio pedagoški čin, tj. prosto opomena da se prostor crkve ne zloupotrebljava u svrhe kojima nije namijenjena. I g. Anđić i svi ostali dobrodošli su i nadalje da se u crkvi mole Bogu, ali neophodno je da se urazume i crkveni prostor ne koriste za manipulaciju i zloupotrebe. Ukoliko žele da organizuju druge skupove mimo molitvenih, na to svakako u demokratskom društvu imaju pravo, ali neka to čine na nekom za to prikladnijem mjestu.

5. Vernici traže da umesto oca Simona Turkića postavite novog sveštenika u ovoj crkvi. Šta ćete preduzeti po ovom pitanju?

Ovaj hram su i ranije opsluživali sva tri sveštenika u Frankfurtu. Stoga je neosnovano tražiti smenu jednog i postavljenje nekog drugog sveštenika, kada u tom hramu već služe tri sveštenika. Naravno da ću kao episkop nastaviti da pomno pratim rad i ovog i svih drugih sveštenika, ali odluke o njihovom statusu svakako neću donositi preko koljena, na osnovu pritisaka ljudi koji, po svedočanstvima koja dobijam, u liturgijskoj zajednici vrlo rijetko učestvuju.