BERLIN, NOVOSTI

Obeležavanje trideset godina postojanja hora „Sveti Stefan Dečanski“ hrama Svetoga Save u Berlinu

U subotu, 24. februara 2024. godine svečanom akademijom u hramu Svetoga Save u Berlinu, proslavljena je 30-godišnjica postojanja i rada hora „Sveti Stefan Dečanski“.

Posebnu čast Horu i ovom jubileju ukazao je svojim prisustvom, Njegovo Preosveštenstvo Episkop diseldorfski i nemački Gospodin Grigorije, uz prisustvo drugih zvanica i mnogobrojne publike, koja je do poslednjeg mesta ispunila Saborni hram Svetoga Save u Berlinu.

U predivnom ambijentu, uz izuzetno vođenje programa gospođice Irine Bubanja i gospodina Danila Mićića, mladih članova hora, evocirane su uspomene i sećanja na vreme od osnivanja hora pa sve do danas.

Trideset godina kontinuiranog rada i redovnog učestvovanja na bogosluženjima je period dostojan svakog poštovanja, na šta je ukazao u svom obraćanju i naš Vladika.

Hor pored mnogih dobrih osobina posebno krasi inkluzivnost. U  njegovom radu učestvuju i mladi i stari – Srbi, Nemci, Amerikanci, Ukrajinci i Rusi, koji oduševljeni pravoslavnim duhovnim nasleđem i horskom tadicijom, vredno doprinose lepoti bogosluženja i predstavljanju naše crkvene horske umetnosti u Berlinu i širom Evrope.

Jedan od najlepših momenata večeri bio je na kraju kada su svi, i sadašnji i bivši članovi hora, zajedno otpevali Mokranjčev Kanon evharistije.

Moramo priznati, da smo svi ponosni što u Berlinu imamo crkveni hor, koji bez prestanka, na svakom bogosluženju, već trideset godina peva u slavu Božiju. Najveću blagodarnost dugujemo gospođi Ljiljani Šurdilović, koja od osnivanja pa sve do danas, neumorno i besprekidno daje svoj neizmerni doprinos radu ovoga hora.

Link za gledanje cele akademije:

Hor Sv. Stefan Dečanski-30. godišnjica postojanja : https://youtu.be/YhNV8oBeuN8