ESEN, NOVOSTI

Obeležena slava Kola srpskih sestara SPC Esen

Jedno od najvažnijih patriotskih, humanitarnih i kulturno-prosvetiteljskih udruženja, udruženje žena Kolo srpskih sestara osnovano je na Veliku Gospojinu 28. avgusta 1903. u Srbiji. Baš taj dan izabrale su vredne žene esenske Parohije, ovde u Nemačkoj, Kola srpskih sestara za svoju slavu tačno 120 godina kasnije.

Esenski hram bio je mali za sve vernike koji su želeli da prisustvuju slavi. Liturgiju je služio parohijski sveštenik Danilo Radmilović, koji je u svojoj besedi pohvalio rad tek osnovanog Kola srpskih sestara u Esenu i objasnio vernom narodu da su žene bitne za rad Crkve i da su one važni čuvari tradicije i zahvalio se gospođi Branki Stanković što lepo vodi ovu organizaciju. On je takođe objasnio u svojoj besedi zašto je najvažnija ličnost posle Oca, Sina i Svetoga Duha, baš Bogorodica Majka Isusa Hrista i koja je to uloga žene u pravoslavnoj Crkvi.

Posle besede oca Danila, deca koja pohađaju nastavu veronauke u klasi oca Danila besedila su prikladne stihove i svi zajedno izgovorili mudrost patrijarha Pavla: „Proćiće sve. Samo duša i obraz i ono što je dobro ostaje večno“. Posle toga osveštano je slavsko znamenje. Domaćini slave gospođa Branka i gospodin Zoran Stanković predali su slavu za sledeću godinu porodici Golijan, gospođi Angeli i gospodinu Danku.

Program je nastavljen u sali gde su nastupala deca male i srednje grupe KUD-a Kolo Esen. 

Bogata slavska trpeza pripremljena je i poslužena od vrednih žena iz Kola srpskih sestara u parohijskom domu crkve u Esenu uz tonove srpske narodne muzike.  Grb Kola srpskih sestara iz Esena u sebi nosi simbole ljubavi, vere i nada čime šalje poruku o svojoj humanoj misiji svim vernicima. 

Esenska Parohija bavi se pravoslavcima u okruženju na svim nivoima kroz razne aktivnosti: kroz liturgije, veronauku, pozorištance, folklor pa i sport. I tako u toku proslave stiže i vest baš da su fudbaleri esenske Parohije odneli pobedu 6:1na utakmici.

Dođite u crkvu Esenu da se molimo Bogu zajedno i da se volimo i družimo!

 Baš u Esenu, kažu ljudi, imaš utisak da si kod kuće!

Uprava Parohije u Esenu