ЕСЕН, НОВОСТИ

Обележена слава Кола српских сестара СПЦ Есен

Једно од најважнијих патриотских, хуманитарних и културно-просветитељских удружења, удружење жена Коло српских сестара основано је на Велику Госпојину 28. августа 1903. у Србији. Баш тај дан изабрале су вредне жене есенске Парохије, овде у Немачкој, Кола српских сестара за своју славу тачно 120 година касније.

Есенски храм био је мали за све вернике који су желели да присуствују слави. Литургију је служио парохијски свештеник Данило Радмиловић, који је у својој беседи похвалио рад тек основаног Кола српских сестара у Есену и објаснио верном народу да су жене битне за рад Цркве и да су оне важни чувари традиције и захвалио се госпођи Бранки Станковић што лепо води ову организацију. Он је такође објаснио у својој беседи зашто је најважнија личност после Оца, Сина и Светога Духа, баш Богородица Мајка Исуса Христа и која је то улога жене у православној Цркви.

После беседе оца Данила, деца која похађају наставу веронауке у класи оца Данила беседила су прикладне стихове и сви заједно изговорили мудрост патријарха Павла: „Проћиће све. Само душа и образ и оно што је добро остаје вечно“. После тога освештано је славско знамење. Домаћини славе госпођа Бранка и господин Зоран Станковић предали су славу за следећу годину породици Голијан, госпођи Ангели и господину Данку.

Програм је настављен у сали где су наступала деца мале и средње групе КУД-а Коло Есен. 

Богата славска трпеза припремљена је и послужена од вредних жена из Кола српских сестара у парохијском дому цркве у Есену уз тонове српске народне музике.  Грб Кола српских сестара из Есена у себи носи симболе љубави, вере и нада чиме шаље поруку о својој хуманој мисији свим верницима. 

Есенска Парохија бави се православцима у окружењу на свим нивоима кроз разне активности: кроз литургије, веронауку, позориштанце, фолклор па и спорт. И тако у току прославе стиже и вест баш да су фудбалери есенске Парохије однели победу 6:1на утакмици.

Дођите у цркву Есену да се молимо Богу заједно и да се волимо и дружимо!

 Баш у Есену, кажу људи, имаш утисак да си код куће!

Управа Парохије у Есену