MITROPOLIT GRIGORIJE, NOVOSTI

Održano predavanje i otvorena izložba o Vladiki Atanasiju u Smederevu

U prisustvu nekoliko stotina građana juče od 18č., nakon večernje službe u Crkvi Svetog Luke na Carini, održano je predavanje na temu „Bogoslovsko nasleđe episkopa Atanasija Hercegovačkog i mitropolita Pergamskog Jovana.

Prvi deo predavanja održao je đakon dr Zlatko Matić.

Nakon toga prisutnima se obratio Vladika Grigorije koji je govorio o iskustvima i ličnom odnosu sa Vladikom Atanasijem. Uz par prigodnih anegdota iz monaškog života i životnog iskustva sa ovom značajnom ličnošću u istoriji Pravoslavne Crkve, Vladika Grigorije preneo je na okupljene lične misli o veličini Vladike Atanasija.

Nakon Vladike Grigorija prisutnima se obratio Vladika Dimitrije, koji je takođe duhovno čedo oca Atanasija.
Vladika Dimitrije je prenosio lične impresije i sećanje na Vladiku Atanasija još od dolaska u manastir do dana kada je postao vladika.

Vladičansku priču o ocu Atanasiju zaokružio je Vladika Ignatije, a nakon njega izložbu je otvorio sam autor izložbe jeromonah Teofil Petrović (iguman Manastira Duži), najmlađe duhovno čedo oca Atanasija.

Poslednjih godina života Vladike Atanasija o.Teofil proveo je uz njega kao đakon i nakon njegove smrti od zaostavštine, ogromnog broja fotografija i arhivske građe pripremio izložbu o životu Vladike Atanasija. Izložba prati život o.Atanasija od najranijeg dečijeg doba do duboke starosti podeljene po epohama.

Izvor: sdcafe.rs