MITROPOLIT GRIGORIJE

Okrugli sto o ekumenskim i međureligijskim odnosima

Zbog raširenih predubjeđenja i predrasuda, koje o pojmu ekumenizam imaju naši vjernici, možda nije zgoreg podsjetiti da je ekumenizam u stvari vjernost Isusu Hristu i njegovoj molitvi Bogu Ocu da svi hrišćani budu jedno. Ekumenizam nije politika. On je zajednički hrišćanski napor za međusobnim razumijevanjem. Ekumenizam svakako nije popuštanje u vjeri, odricanje od vlastite prošlosti niti skrivanje vjerskih razlika. To je zajednički napor hrišćana za dubljim poznavanjem vlastite baštine i poštovanjem tuđih vjerskih vrijednosti. Ekumenizam je, dakle, razgovor među hrišćanima na „ravnoj nozi“. Ekumenizam ni na koji način nije vrbovanje pristalica za vlastitu zajednicu. Ekumenizam je napor da svi mi, ovako različiti kakvi jesmo, postanemo što bliži Isusu Hristu i na taj način jedni drugima, te da tako ispunimo Isusovu molitvu Ocu „da svi [hrišćani] budu jedno“. U ekumenskim nastojanjima za jedinstvo crkve svoje znanje i trud uložili su najveći pravoslavni teolozi, poput Georgija Florovskog, Jovana Ziziulasa ili vladike Nikolaja (da pomenem samo neke), koji su se decenijama trudili na ovom plemenitom zadatku.

Ovim riječima, uz kratki istorijat razlaza istočne i zapadne crkve, otac Vladan Perišić, predsjednik Centra za filosofiju i teologiju Trebinje, kao moderator najavio je razmatranje pozitivnih ekumenskih i međuvjerskih odnosa, u okviru okruglog stola pod naslovom: Liječenje ranjenih sjećanja. Učesnici u ovom razgovoru bili su: episkop diseldorfski i njemački Grigorije, umirovljeni beogradski mitropolit i nadbiskup, Stanislav Hočevar, i muftija mostarski Salem ef. Dedović, koji su ovom prilikom iznijeli sopstvena svjedočenja, pozitivna iskustva i viđenja ekumenskih, odnosno međuvjerskih odnosa sa stanovištva hrišćanstva i islama.
 
Prije samog razgovora, koji je u petak, 31. maja, priređen u Kulturnom centru u Trebinju, u ime organizatora obratio se otac Milan Žust, te episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije, uputivši riječi dobrodošlice svima, a naročito učesnicima okruglog stola, kao i učesnicima ekumenske radionice Premošćivanje podjela: Procesi liječenja ranjenih sjećanja u bivšoj Jugoslaviji, u sklopu koje je i održan ovaj događaj, a čiji je organizator, uz pomenuti Centar za filosofiju i teologiju Trebinje i Fondacija Pro-oriente, uz podršku Univerziteta u Gracu i haritativne organizacije Renovabis.