BREMEN, NOVOSTI

Parohijska slava u Bremenu

Parohijani hrama Svetog Georgija u Bremenu, ovogodišnju hramovnu slavu Đurđic, proslavili su zajedno sa brojnim gostima iz Ruske, Gruzinske, Rumunske i Grčke pravoslavne crkve i predstavnicima našeg konzulata Republike Srbije iz Hamburga.

Na Liturgiji su sa bremenskim protojerejem Sašom Momirovićem i pored đakona Gruzinske crkve Ilije Šlepegrela sasluživali i čteci iz Ruske, Grčke i Gruzinske pravolsavne crkve. Na gornjoj galeriji je pevao parohijski hor, mešovitog nacionalnog sastava.

Ukrašena slavska znamenja pripremili su kumovi slave, porodica Danijele i Slobodana Markovića sa ćerkama Miom, Lanom, Aleksandrom i sinom Davidom. Svečarska trpeza je bila postavljena u sali pod istim krovom gde je naša crkva.

Program svečane akademije povodom slavskog sabranja, bio je posvećen velikom jubileju 800. godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, 630. godina kosovskog boja, i 50. godina postojanja naše eparhije.

Pored navedenih jubileja, koji su tog dana obeleženi kroz izvođenje programa naših najmlađih, sećanja su bila i na našeg ljubljenog Patrijarha Pavla.

Slavlje crkvene slave su svojim prisustvom uveličali, Lidija Ivanović, konzul iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Hamburgu, sa suprugom Borisom i sinom Vukom, zatim predsednik Srpskog kulturnog centra Bremen, Borislav Marković, kao i bivši predsednik SKC Bremen, Zoran Borenović, takođe prisutni su bili i bivši predsednici Crkvene opštine, Stevan Stanković i dr Blažo Gojnić.

Na Svetoj Liturgiji pričestio se veliki broj vernika a najviše dece.

Posebno iznenađenje je specijalni dar grčkih parohijana, raznovrsne žitarice sa likom Svetog Georgija i zvaničnim grbovima države Srbije i Srpske pravoslavne crkve.