DORTMUND, NOVOSTI

Pasha u Dortmundu

„Pasha nije samo uspomena na događaj koji se jedanput zbio u prošlosti. Pasha je stvarni susret u sreći i radosti sa Onim Koga smo srcem odavno upoznali i sreli kao Život i Svetlost koja obasjava sve.“ (Aleksandar Šmeman)
 
U danima za nama, od praznovanja Vaskrsenja Lazarevog do samog preslavnog i spasonosnog Vaskrsenja Hristovog, u Parohiji dortmundskoj bogoslužbenim sabranjima proslavljeni su događaji iz Božijeg domostroja spasenja. Nakon Svetih Liturgija o Lazarevoj suboti i Ulasku Hristovom u Jerusalim, u hramu Svetog apostola Luke u Dortmundu služena je: Sveta tajna jeleoosvećenja, bdenije sa dvanaest strasnih Jevanđelja, carski časovi, bdenije sa iznošenjem plaštanice, te Svete Liturgije u Veliku subotu, na Praznik Vaskrsenja Hristovog „vrlo rano“, kao i Izobraziteljna u deset časova.
 
Na svim Bogosluženjima bilo je izuzetno svečano, a narod je sabiran u velikom broju. Sveštenim sabranjima je načalstvovao paroh, protojereja Danilo Dangubić.
 
Uz pomoć brojnih parohijana koji su uzeli učešća u organizaciji proslave Pashe, sve bezbjedonosne mjere vezane za aktuelnu pandemiju su ispoštovane.
 
Hristos vaskrse!
Vaistinu Vaskrse!