NOVOSTI, FILINGEN-ŠVENINGEN

Petrovdan – krsna slava Svetosavske omladine na Švarcvaldu

Liturgijskim sabranjem u hramu Sv. Arhangela Mihaila u Filingen – Šveningenu, 12. jula,  proslavljeni su  prvovrhovni apostoli Petar i Pavle – Petrovdan.

Sam praznika je krsna slava Svetosavske omladine švarcvaldske parohije koja je posle Liturgije ove godine obeležena dosta skromnije, osvećenjem slavskih obeležja, dok je tradicionalni narodni sabor sa takmičenjem u malom fudbalu , zbog pandemije odložen za iduću godinu.

Posle Sv. Liturgije, ispred hrama, protojerej Bratislav Božović i nadležni paroh protojerej-stavrofor Milenko Marković, osvetili su slavska obeležja i pozdravili okupljeni narod čestitajući mu veliki svetiteljski praznik, posebno Svetosavsku omladinu koja je ovaj dan ulepšala svojim učešćem na Sv. Liturgiji. Devojke, odevene u tradicionalnu narodnu nošnju,  posle podele nafore poslužile su narod slavskim kolačom i žitom i skromnim posluženjem.

Na kraju Petrovdanskog sabranja, sveštenici su se zahvalili kumovima ovogodišnje slave, porodici Despotović, Toner i Radosavljević, i izabrali nove kumove, porodicu Kostić, Radosavljević i Marković.