VIDEO, EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI, HANOVER

Pola veka Eparhije diseldorfsko-nemačke u znaku 800 godina autokefalnosti SPC

U Crkvi Svetog Jovana u Hanoveru je u petak veče u prisustvu nekoliko stotina gostiju i vernog naroda održana svečana akademija povodom pola veka postojanja Eparhije diseldorfske i nemačke.

Goste je na početku akademije, po prvi put na nemačkom jeziku pozdravio Njegovo preosveštenstvo episkop Diseldorfa i Nemačke Grigorije.

„Sve što slavimo i u ovoj godini i u idućoj, biće povezano sa 800 godina postojanja Srpske pravoslavne crkve i njene autokefalnosti i ovo je zaista veliki događaj za nas, jer 50 godina jedne eparhije u Nemačkoj isto je kao otprilike 500 godina u nekim pravoslavnim zemljama“, rekao je Vladika Grigorije.

Episkop Grigorije rekao je da je na simpozijum došao i predsednik Pravoslavne episkopske konferencije mitropolit Avgustin, kao i predsednik biskupske konferencije Nemačke Gerhard Fajge, naravno i mnogi drugi ljudi koji su Eparhiji Diseldorfa i Nemačke učinili veliku čast i pokazali poštovanje prema srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Izlaganje Episkopa Grigorija (pdf)

Protojerej-stavrofor Slobodan Milunović rekao je da je svaki jubilej važan u životu bilo pojedinaca, bilo zajednica, a posebno crkvenih zajednica i još više važan u dijaspori, van granica otadžbine.

„Vremenom se stvaraju i ovakvi jubileji kao što je 50 godina Eparhije, čiji sam ja svedok od osnivanja eparhije 1969. godine u Nemačkoj“, rekao je protojerej-stavrofor Slobodan Milunović koji je bio i prvi rukopoloženi sveštenik ove Eparhije. U čin sveštenika rukopoložio ga je Preosvećeni Episkop šabački Lavrentije koji je bio prvi Episkop Srpske pravoslavne crkve na ovom prostoru.

Prisutnima su se obratili i visokopreosvećeni mitropolit Nemačke Avgustin iz Carigradske patrijaršije, preuzvišeni pokrajinski biskup Hanovera Ralf Majster iz Evangelističko-luteranske crkve, preuzvišeni biskup Magdeburga Gerhard Fajge, predsedavajući Ekumenske komisije Nemačke Biskupske konferencije i preuzvišeni biskup Nikolaus Švertfeger, vikarni biskup Hildeshajma.

Nakon pozdravnih govora episkopa i biskupa uslijedila su izlaganja episkopa Grigorija i biskupa Fajgea, koji su govorili o temi „Pravoslavlje i Katolička crkva u Njemačkoj u dijalogu“. Vladika Grigorije održao je predavanje na Nemačkom jeziku.

U diskusiji, koju su vodili profesor Tomas Bremer sa Katoličkog teološkog fakulteta Univerziteta u Minsteru, učestvovali su i pastor Evangelističke crkve u Nemačkoj Voldemar Flake i protojerej-stavrofor Slobodan Milunović koji je inače i prvi rukopoloženi sveštenik u Eparhiji nemačkoj još davne 1969. godine kada ga je rukopoložio tadašnji Episkop nemački Lavrentije koji je i osnovao ovu Eparhiju.

Izvor: TV Hram