BERLIN, NOVOSTI

Poseta Episkopa Teodosija i učenika Prizrenske bogoslovije Crkvenoj opštini Berlin

Berlin, 12. januar 2019.

U subotu 12. januara 2019. godine, vladika Teodosije prisustvovao je večernjem bogosluženju u crkvi Vaskrsenja Hristovog na Tempelhofu. Službu su ulepšali svojim velelepnim pojanjem, gospodin Dejan Ristić i njegovi učenici iz bogoslovije. Nakon bogosluženja, dobrodošlicu je poželeo protojerej-stavrofor Dragan Sekulić, starešina crkve. Potom se vernom narodu obratio vladika Teodosije, koji je govorio o stradalnom životu Srba na Kosovu i Metohiji i pozvao sve ljude dobre volje da pomognu rad Fonda za Kosovo i Metohiju Eparhije raško-prizrenske, kako bi se najbolje moglo pomoći opstanku našeg naroda i svetinja u našoj najsvetijoj zemlji. Na kraju večeri, učenici bogoslovije održali su koncert, pevajući stare narodne pesme sa Kosova i Metohije, koji je propraćen velikim uzbuđenjem svih prisutnih.

U nedelju 13. januara 2019. godine, episkop Teodosije predvodio je evharistijsko sabranje u crkvi Svetog Save na Vedingu, uz sasluženje starešine crkve, protojereja-stavrofora Veljka Gačića i protojereja Radomira Kolundžića. Svetu arhijerejsku liturgiju ukrasilo je pojanje bogoslovaca uz rukovodstvo njihovog profesora, gospodina Dejana Ristića. Posle Svete liturgije, vladika Teodosije, u svojoj besedi, ponovo je istakao teško stanje u kome se nalazi srpski narod i njegove svetinje na Kosovu i Metohiji. Pozvao je i ovde prisutan narod da, svojim učešćem, pomogne rad Fonda Eparhije raško-prizrenske, koji obezbeđuje održivi opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Posle vladičinog obraćanja, nastupili su prizrenski bogoslovci sa lepim narodnim pesmama sa Kosova i Metohije. Dve pesme su izveli zajedno sa članicama berlinske crkvene etno grupe „Gora“. Suze mnogih prisutnih svedočile su, koliko su svi bili dirnuti lepotom melosa i načinom izvođenja naših starih pesama.

Posle zajedničke trpeze ljubavi, bogoslovci su učestvovali na priredbi, koju je organizovala Ruska pravoslavna crkva u Berlinu na čelu sa visokoprečasnim protojerejem-stavroforom Andrejem Sikojevim. U večernjima časovima, zajedno sa vladikom Teodosijem, bili su gosti Grčke pravoslavne crkve u Berlinu. Na večeri, koju je, u čast gostiju sa Kosova i Metohije, pripremio visokoprepodobni arhimandrit Emanuil Sfiatkos, ponovo su se začule pesme sa Kosova i Metohije, kao i nekoliko grčkih pesama.

Misija episkopa Teodosija i prizrenskih bogoslovaca uspela je u potpunosti, jer ne samo da je animiran veliki broj našeg verujućeg sveta, nego i pravoslavna braća Rusi i Grci iz Berlina, za pomoć Fondu za Kosovo i Metohiju Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske.

Tekst: Stefan Gačić
Foto: Igor Ristić