MINHEN, NOVOSTI

Posete blaženopočivšeg Patrijarha srpskog gospodina Irineja minhenskoj parohiji – kratak pregled

 

Uoči praznika Sv. arhangela Mihaila pravoslavnu i celu hrišćansku vaseljenu potresla je tužna vest o upokojenju Patrijarha srpskoga Gospodina Irineja. Od kada je izabran na tron srpskih patrijaraha, 2010. godine, bio je duhovni otac našem narodu. Kao takav, uz nadležne arhijereje, starao se i o našoj crkvenoj opštini u Minhenu. U tom duhu smatramo prikladnim da se svi zajedno podsetimo na dva događaja u kojima se Njegova Svetost direktno susreo sa našom crkvenom zajednicom u prestonici Bavarske.

Naime, prvi susret, 8. maja 1995. god.,  vezan je za polaganje kamena temeljca minhenskog hrama Sv. Jovana Vladimira, gde tada još uvek kao Episkop niški, Irinej biva poslan od strane tadašnjeg Patrijarha srpskog Pavla, kao njegov izaslanik. Na polaganje kamena temeljca trebalo je da dođe sam Patrijarh Pavle, ali je zbog ratnih dešavanja i stradanja našeg naroda u Slavoniji svoj dolazak ustupio tada Vladiki niškom Irineju. Izlišno je govoriti o važnosti jednog takvog momenta za srpsku zajednicu u ovom mestu, naročito ako se uzme u obzir negativno mišljenje o našem narodu, koje je u Nemačkoj vladalo u tom periodu građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Takva stanovišta dovela su i do povlačenja unapred obećanih finansijskih sredstava za gradnju hrama od strane Bavarskog ministarstva za socijalni rad.

Polaganje kamena temeljca za hram Svetoga Jovana Vladimira, 8. maj 1995. god.

Drugi bitan momenat predstavlja poseta Njegove Svetosti 4. decembra 2013. god., ovaj put kao srpskoga Patrijarha, i svepravoslavno sabranje u našem hramu koje se dogodilo tom prilikom. Čini se da je ovaj svečani događaj, verovatno zbog svoje vremenske blizine, ostao u najsnažnijem sećanju naših vernika u Minhenu. Ljubav i pouke koje su tom prilikom projavljene od strane prisutnih pravoslavnih arhijereja iz različitih pomesnih crkava dugo će obitavati u srcima vernog naroda, dajući mu podstrek za dalji duhovni rast i napredak.

Srpskom Patrijarhu sasluživali su Arhiepiskop berlinsko-germanski g. Marko (Ruska Pravoslavna Crkva), Mitropolit srednjo-severnoevropski g. Serafim (Rumunska Pravoslavna Crkva) i Episkop kronštatski g. Sofijan (Antiohijska Pravoslavna Crkva), 4. decembar 2013. god.

Sećajući se ovih ugodnih susreta sa našim blaženousnulim Patrijarhom, sa čvrstom verom u vaskrsenje i nadom u ponovni susret u budućem Carstvu, pomolimo se, braćo i sestre, svi zajedno za upokojenje duše njegove i njegovo molitveno zastupanje čitavog našeg naroda pred licem Tvorca! 

U ime sveštenog bratstva hrama Svetoga Jovana Vladimira u Minhenu,
sveštenik Bojan Simić