МИНХЕН, НОВОСТИ

Посете блаженопочившег Патријарха српског господина Иринеја минхенској парохији – кратак преглед

 

Уочи празника Св. архангела Михаила православну и целу хришћанску васељену потресла је тужна вест о упокојењу Патријарха српскога Господина Иринеја. Од када је изабран на трон српских патријараха, 2010. године, био је духовни отац нашем народу. Као такав, уз надлежне архијереје, старао се и о нашој црквеној општини у Минхену. У том духу сматрамо прикладним да се сви заједно подсетимо на два догађаја у којима се Његова Светост директно сусрео са нашом црквеном заједницом у престоници Баварске.

Наиме, први сусрет, 8. маја 1995. год.,  везан је за полагање камена темељца минхенског храма Св. Јована Владимира, где тада још увек као Епископ нишки, Иринеј бива послан од стране тадашњег Патријарха српског Павла, као његов изасланик. На полагање камена темељца требало је да дође сам Патријарх Павле, али је због ратних дешавања и страдања нашег народа у Славонији свој долазак уступио тада Владики нишком Иринеју. Излишно је говорити о важности једног таквог момента за српску заједницу у овом месту, нарочито ако се узме у обзир негативно мишљење о нашем народу, које је у Немачкој владало у том периоду грађанског рата у бившој Југославији. Таква становишта довела су и до повлачења унапред обећаних финансијских средстава за градњу храма од стране Баварског министарства за социјални рад.

Полагање камена темељца за храм Светога Јована Владимира, 8. мај 1995. год.

Други битан моменат представља посета Његове Светости 4. децембра 2013. год., овај пут као српскога Патријарха, и свеправославно сабрање у нашем храму које се догодило том приликом. Чини се да је овај свечани догађај, вероватно због своје временске близине, остао у најснажнијем сећању наших верника у Минхену. Љубав и поуке које су том приликом пројављене од стране присутних православних архијереја из различитих помесних цркава дуго ће обитавати у срцима верног народа, дајући му подстрек за даљи духовни раст и напредак.

Српском Патријарху саслуживали су Архиепископ берлинско-германски г. Марко (Руска Православна Црква), Митрополит средњо-северноевропски г. Серафим (Румунска Православна Црква) и Епископ кронштатски г. Софијан (Антиохијска Православна Црква), 4. децембар 2013. год.

Сећајући се ових угодних сусрета са нашим блаженоуснулим Патријархом, са чврстом вером у васкрсење и надом у поновни сусрет у будућем Царству, помолимо се, браћо и сестре, сви заједно за упокојење душе његове и његово молитвено заступање читавог нашег народа пред лицем Творца! 

У име свештеног братства храма Светога Јована Владимира у Минхену,
свештеник Бојан Симић