DORTMUND, NOVOSTI

Potonja dešavanja u parohiji dortmundskoj

U subotu, 7. septembra 2019. godine, nakon večernjeg bogosluženja, održan je sastanak Crkvenoopštinskog upravnog odbora dortmundskog sa pedesetak zvanica, pravoslavnih vjernika koji žive i rade u Dortmudu i okolini. Ovo je bila prilika da se pozvani, a preko njih i mnogi drugi naši ljudi nastanjeni na području koje administrativno pokriva parohija dortmundska, upoznaju sa planom rada novopostavljenog paroha i aktuelnog Crkvenoopštinskogupravnog odbora. U svom obraćanju prisutnima sveštenik Danilo Dangubić naveo je prioritete po kojima će se u narednom periodu odvijati život ove crkvene zajednice, gospodin Dejan Aleksić – predsjednik Odbora, iznio je način finansijskog poslovanja, sistem prihoda i izvještaj o stanju finansija u Crkvenoj opštini, a gospodin Lazar Popović je prisutne obavijestio o budućim građevinskim poduhvatima koje će parohija preduzeti u sanaciji i adaptaciji objekata kojima parohija raspolaže.

Između ostalog, na opšte odobravanje prisutnih, u organizaciji parohije dortmundske najavljen je prvi ciklus predavanja (svakoga petka uveče) pod nazivom „Život Crkve“, što će biti redovna parohijska vjeronauka za odrasle, a trajaće od praznika Rođenja Presvete Bogorodice do praznika Rođenja Hristovog. Predavanja će držati parohijski sveštenik, a Crkvenoopštinska uprava će se potruditi da, po blagoslovu Episkopa Diseldorfa i Njemačke Gospodina Grigorija, i drugi sveštenici ili gostujući profesori, u svrhu propovijedi, posjete našu crkvenu zajednicu. Od važnijih građevinskih planova najavljeno je formiranje crkvene prodavnice i nekoliko veoma važnih intervencija na parohijskom domu koji je ugrožen usljed dotrajalih instalacija i vlage. Nakon konciznih izlaganja prisutni su imali priliku da se saberu u sali parohijskog doma i porazgovaraju uz pripremljeno posluženje.

U nedjelju, 8. septembra 2019. godine, u hramu Svetog apostola i jevanđelista Luke u Dortmundu, Svetom Liturgijom je načalstvovao protojerej Danilo Dangubić uz sasluženje velikog broja vjernih. U Liturgiji je služen i moleban za početak nove školske godine. Gotovo svi vjerni su se pričestili. Dječica su nakon Bogosluženja u sali parohijskog doma izvela prigodne recitacije kojima je zvanično počeo novi serijal učenja „Školica-Ćirilica“ pod rukovodstvom učiteljice Svjetlane Kojadinović. Na Svetoj Liturgiji pojao je novoformirani parohijski hor „Dostojno jest“ kojim rukovodi diplomirani teolog Nebojša Kaitović. Probe hora, kao i „Školica-Ćirilica“, održavaće se nakon nedjeljnih Liturgija u učionicama parohijskog doma.