ДОРТМУНД, НОВОСТИ

Потоња дешавања у парохији дортмундској

У суботу, 7. септембра 2019. године, након вечерњег богослужења, одржан је састанак Црквеноопштинског управног одбора дортмундског са педесетак званица, православних вјерника који живе и раде у Дортмуду и околини. Ово је била прилика да се позвани, а преко њих и многи други наши људи настањени на подручју којe административно покрива парохија дортмундска, упознају са планом рада новопостављеног пароха и актуелног Црквеноопштинскогуправног одбора. У свом обраћању присутнима свештеник Данило Дангубић навео је приоритете по којима ће се у наредном периоду одвијати живот ове црквене заједнице, господин Дејан Алексић – предсједник Одбора, изнио је начин финансијског пословања, систем прихода и извјештај о стању финансија у Црквеној општини, а господин Лазар Поповић је присутне обавијестио о будућим грађевинским подухватима које ће парохија предузети у санацији и адаптацији објеката којима парохија располаже.

Између осталог, на опште одобравање присутних, у организацији парохије дортмундске најављен је први циклус предавања (свакога петка увече) под називом „Живот Цркве“, што ће бити редовна парохијска вјеронаука за одрасле, а трајаће од празника Рођења Пресвете Богородице до празника Рођења Христовог. Предавања ће држати парохијски свештеник, а Црквеноопштинска управа ће се потрудити да, по благослову Епископа Диселдорфа и Њемачке Господина Григорија, и други свештеници или гостујући професори, у сврху проповиједи, посјете нашу црквену заједницу. Од важнијих грађевинских планова најављено је формирање црквене продавнице и неколико веома важних интервенција на парохијском дому који је угрожен усљед дотрајалих инсталација и влаге. Након концизних излагања присутни су имали прилику да се саберу у сали парохијског дома и поразговарају уз припремљено послужење.

У недјељу, 8. септембра 2019. године, у храму Светог апостола и јеванђелиста Луке у Дортмунду, Светом Литургијом је началствовао протојереј Данило Дангубић уз саслужење великог броја вјерних. У Литургији је служен и молебан за почетак нове школске године. Готово сви вјерни су се причестили. Дјечица су након Богослужења у сали парохијског дома извела пригодне рецитације којима је званично почео нови серијал учења „Школица-Ћирилица“ под руководством учитељице Свјетлане Којадиновић. На Светој Литургији појао је новоформирани парохијски хор „Достојно јест“ којим руководи дипломирани теолог Небојша Каитовић. Пробе хора, као и „Школица-Ћирилица“, одржаваће се након недјељних Литургија у учионицама парохијског дома.