KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Povodom upokojenja Episkopa Lavrentija (Trifunovića), prvog episkopa Srpske Pravoslavne Crkve u Nemačkoj

Episkop Lavrentije (Trifunović) (1935-2022), prvi episkop Srpske Pravoslavne Crkve u Nemačkoj, upokojio se u 88. godini života u Šapcu (Srbija). Tokom dvadeset godina, između 1969. i 1989. godine, bio je duhovni poglavar stotina hiljada Srba u Nemačkoj. Važio je za prijatelja Nemačke.

„Njegova smrt predstavlja veliki gubitak za sve pravoslavne vernike, posebno za mene lično.“ Ovim rečima komentariše sadašnji Srpski Pravoslavni Episkop u Nemačkoj, Grigorije (Durić), vest o smrti njegovog prethodnika. Episkop Lavrentije je 1972. godine odredio Diseldorf za sedište Eparhije. 1979. godine je premestio sedište u Himelstir, nedaleko od Hildeshajma. Tu je osnovao manastir koji se i danas nalazi pod jurisdikcijom Srpske Pravoslavne Crkve.

Episkop Lavrentije je godinama negovao bliske odnose sa katoličkom i evangelističkom crkvom u Nemačkoj. Iako je zbog toga često bio kritikovan u tadašnjoj Jugoslaviji, nije menjao svoja uverenja. Uz podršku nekadašnjeg katoličkog biskupa u Hildeshajmu, Jozefa Homajera, pokušao je početkom 90-ih godina da posreduje između zaraćenih strana u sukobima u Bosni i Hercegovini.

Episkop Lavrentije je ulagao napore u izgradnju dobrih odnosa sa jevrejskim i muslimanskim verskim zajednicama. U Nemačkoj je bio čest gost na crkvenim skupovima i ekumenskim susretima; održavao je kontakte sa civilnim društvom.

Episkop Lavrentije je bio veliki delatnik. Zaslužan je za štampanje i objavljivanje dela Episkopa Nikolaja Velimirovića (1881-1956), kojeg je Srpska Pravoslavna Crkva proglasila za svetitelja 2003. godine.

Episkop Lavrentije je, takođe, bio veliki propovednik. Govorio je nadahnuto. Njegove reči su dopirale do srca mnogih ljudi, bilo u Nemačkoj ili u Srbiji, gde se vratio 1989. godine.

„Bio je harizmatična ličnost i nadasve omiljen među vernicima“, reči su Episkopa Grigorija o njegovom prethodniku.

Miodrag Šorić
član Eparhijskog Upravnog Odbora
Eparhije diseldorfske i nemačke