ВИКАРНИ ЕПИСКОП ЈОВАН, ДИСЕЛДОРФ, НОВОСТИ

Празник Богојављења у Диселдорфу

На празник Крштења Господа Исуса Христа на реци Јордану, служена је Света Литургија у Диселдорфу. Богослужењем је началствовао Његово Преосвештенство викарни Епископ хумски г. Јован уз саслужење протојереја Александра Секулића и ђакона Александра Дебељака. Истога дана извршен је обред Великог освећења богојављенске воде. Празничну беседу одржао је Епископ Јован.

Одељак празничне беседе Владике Јована у прилогу вести:

У име Оца и Сина и Светога Духа. Данас је један од великих Господњих празника, један од празника када славимо један од нарочитих догађаја у нашем домостроју спасења. Сви нарочити догађаји су везани за Христов живот, од Његовог Рађања па све до Његовог Вазнесења на небо. Данас славимо Богојављење, догађај Христовог крштења на реци Јордану од Светога Јована Крститеља. Тада се Господ јавио и пројавио овом свету и био потврђен од Оца и Духа Светога као Син Божији, као Месија Израиља и као Избавитељ и Спаситељ целога света. Тај догађај, осим што нас учи о томе Ко је Истински и Прави Бог и Месија, представља за нас и освештавајући благослов јер Христовим силаском у Јордан, освештаван бива не само Јордан него и сви водени токови земље. Тако земља која у греху и злу лежи, бива освештана благодаћу Божијом која је неизмерни и безусловни дар божанске милости целом свету и свим људима. Кроз тај догађај освештања и кроз Господњи пристанак, да иако Безгрешан буде и крштен, Господ Исус Христос испуњава оно што је по Закону тада било захтевано од људи и на тај начин установљава Свету тајну крштења, кроз коју пролазимо сви ми који ступамо у Цркву те бивамо препорођени за вечни живот. Сви ми који смо крштени, крштени смо истом овом јорданском водом, јорданским благословом и на све нас је као и на Господа Исуса Христа сишао Дух Свети који је, по речима Писма, Дух Усиновљења.

Ми који се крштењем прибрајамо Светој Цркви, из дана у дан, све чвршће постајемо чланови и причешћујемо се, а причешћивати се значи придруживати се, присајединити се Телу Христовом.

Нека би Господ дао да од данашњег дана па у све дане нашег живота, обнављамо благодатне дарове Духа Светога, да их умножимо у Цркви и за Цркву на славу Божију.

У овом свету из својих срца треба увек да носимо благослов освештања и да људе и све оно што постоји на овом свету видимо као већ спасене, односно свете и освештане у Христу, јер Господ хоће да се сви људи спасу и дођу до познања истине. Нека нам је срећан и благословен празник!