DORTMUND, NOVOSTI

Praznik Rođenja Hristovog u Dortmundu

O prazniku Rođenja Hristovog i danima koji su mu prethodili u Dortmundu je bilo je izuzetno svečano. U toku božićnog posta u hramu Svetog apostola Luke služene su nedjeljne i praznične Liturgije, a u novoformiranoj zimskoj kapeli služene su Svete Liturgije subotom dok je petkom uveče služen Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom i Presvetoj Bogorodici. Sama proslava praznika liturgijski je obilježena jutarnjim i večernjim bogosluženjima te Liturgijama na Badnji dan i Božić.

Parohijani i odbornici Crkvene opštine koji su na sebe uzeli obavezu da se brinu o organizaciji, bezbjednosti i sprovođenju zadatih zakonskih propisa vezanih za aktuelnu pandemiju svoj posao su obavili za svaku pohvalu. Trud u pravljenju badnjaka, formiranju koncepta proslave, ukrašavanju hrama, izradi vitlejemske pećine, i koncepciji posluživanja vjernih nakon bogosluženja urodio je plodom sudeći po ovogodišnjoj značajnoj posjećenosi hrama i reakcijama naroda. Članovi UOCO i vjerni su blagodarni Bogu, zahvalni disciplinovanosti našeg naroda i ponosni na činjenicu da je sve proteklo u radosti i u najboljem redu.

Ove godine je služena božićna Liturgija sa početkom u 8.00 časova, a vjernici su mogli da se pričeste Svetim Darovima sve do podneva.

Bogosluženjima je načalstvovao paroh dortmundski protojerej Danilo Dangubić.