DORTMUND, NOVOSTI

Praznik Silaska Svetoga Duha na apostole – Dortmund

Praznik Silaska Svetoga Duha na apostole, 2020. godine, toržestveno je proslavljen u Dortmundu. Svetom Liturgijom je načalstvovao paroh dortmundski protojerej Danilo Dangubić uz sasluženje velikog broja vjernih. Dodatnoj parohijskoj radosti doprinio je i ambijent, jer je ova Sveta Liturgija služena na otvorenom, u parohijskoj porti. Na ovaj način je lakše uskladiti mjere bezbjednosti sa potrebama vjernih. Ovaj divni praznik jeste prilika da se u dortmundskoj parohiji otpočne ljetno služenje na otvorenom, čime bi mnogo veći broj ljudi mogao učestvovati u Božanskoj Službi.

Dio besjede protojereja Danila Dangubića: 

,,Ako hoćemo da govorimo o praznicima kao o načinu proslave Božijeg plana našeg spasenja možemo slobodno reći da je Trojičindan ili praznik Silaska Svetoga Duha na apostole vrhunac i kruna svih praznika. To je praznik koji objedinjuje Hristova djela na zemlji. 

Sin Božiji koji govori o sebi kao Hljebu Života, koji kaže – nećete imati Vječni Život, ako ne budete jeli tijelo moje i pili moju krv – On je i nakon Vaznesenja ostao sa nama u Svetoj Liturgiji. Naravno da je to tada bila teška hrana i tema za Njegove slušaoce, ali mi danas znamo o kojoj hrani i piću je govorio, znamo da su to riječi o Svetoj Liturgiji koja je konstituisana na Pedesetnicu i koja je ustvari Crkva. Duh Sveti nam omogućuje da svi mi postanemo Tijelo Hristovo. 

Sada više nema broja onima koji učestvuju u Trpezi Gospodnjoj. To je Duh Utješitelj, to je ono Bogatstvo po kojem nas Gospod nije ostavio sirote.“