EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Praznik Sveta tri jerarha u Hercegovini

… Ja sam Pavlov, a ja Apolov, a ja Kifin, a ja Hristov. Zar se Hristos razdijeli? Da se Pavle ne razape za vas? Ili se u ime Pavlovo krstiste? (1. Kor 1, 12-13.)
 
Mi smo jedno u Boga, kao što vidiš, i ništa nema u nama protivrečno, nego smo svaki u svoje vreme, pobuđivani Duhom Božjim, pisali razne knjige na spasenje ljudima. I čemu nas je učio Duh Sveti, to smo i predavali ljudima radi njihovog spasenja. I među nama nema prvog ni drugog, nego ako jednoga spomeneš, odmah su i druga dvojica tu. (Iz Žitija svetih prepodobnog Justina Ćelijskog)
 
Tri čoveka – jedno celo, Tri jerarha – jedno delo, Tri imena – jedna slava, Svoj trojici – Hristos glava. (Iz Ohridskog prologa Svetog Nikolaja Žičkog)
 
„Sveta trojica jeraraha proslavili su Svetu Trojicu, Boga Našega, Živoga i Istinitoga … Dao Bog, po promislu i blagoslovu Njegovom da se i mi danas okupljamo ovde, tri jerarha skromne ali velike svetosavske zemlje hercegove … Hvala Gospodu na tome promislu i na toj posebnoj ljubavi prema nama…“
 
Ovim riječima, a govoreći o Spomenu na Sveta tri jerarha Crkve, vjernima se obratio umirovljeni Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije, na Božanstvenoj liturgiji u Manastiru Tvrdoš, kojom je načalstvovao nekadašnji Episkop zahumsko-hercegovački i primorski, a danas Episkop diseldorfski i njemački Grigorije, uz sasluženje pomenutog Episkopa Atanasija i Episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija, a uz koje su sasluživali sveštenstvo i monaštvo i narod vjerni iz Hercegovine, kličući sa cijelom vaseljenom:
 
Vi koji ste Apostolima jednaki i učitelji Vaseljene, Vladiku svih molite da daruje mir Vaseljeni i dušama našim veliku milost!