MINHEN, NOVOSTI

Praznik Svetih Novomučenika Jasenovačkih i Sabora Srba svetitelja u Minhenu

Na praznik Jasenovačkih mučenika i Sabora Srba svetitelja u Minhenu služene su liturgije na oba bogoslužbena mesta u Minhenu. U hramu Svetoga Jovana Vladimira službom je načalstvovao jerej Bojan Simić uz sasluživanje protojereja-stavrofora Đorđa Trajkovića, protojereja Zvonka Angelova, protođakona Mladomira Milunovića i đakona Olivera Grulovića. U svojoj besedi otac Bojan podsetio je koliko je važno imati jasenovačke mučenike kao putokaz ka Carstvu Božijem i sve Srbe Svetitelje kao dokaz da je to Carstvo svakome od nas dostupno. Ako srce svoje ispunimo ljubavlju, ona će nas oplemeniti i dati svoje plodove, usmeriti praštanju i čovečnosti, te pomoći da svoj obraz, obraz našega naroda i naših predaka, sačuvamo čistim i neukaljanim.

U Paraklisu Presvete Bogorodice, drugom bogoslužbenom mestu u Minhenu služena je prva Liturgija posle godišnjih odmora. Službom Božijom je načalstvovao protojerej Predrag Gajić uz sasluživanje protojereja Dragana Jovanovića i jereja Dragiše Jerkića. Uz prigodnu prazničnu besedu otac Predrag je prisutnima predstavio nove sveštenike koji će ubuduće voditi računa o ovom bogoslužbenom mestu.

Nakon bogosluženja otac Dragan i otac Dragiša su dugo ostali u razgovoru sa prisutnim vernicima, trudivši se da se sa svima upoznaju i razmene prve utiske.