BREMEN, NOVOSTI

Praznik Svetoga Save u Bremenu

Ove 2020. godine kao pečat na kraju meseca januara, biva praznik Svetoga Save, koji se svake godine obeležava sa puno emocija i radosti kod svih vernika u Bremnu.

Proslava praznika ove godine obeležena je 26. januara (nedelja). Praznovanje je započelo Svetom Liturgijom koju je služio nadleži paroh Saša Momirović, uz sasluženje đakona gruzijske patrijaršije, Ilije (Schllepegrel). Tokom Liturgije primetan je bio veliki broj pričasnika a naročito veliki broj pričasnika uzrasta dece školaraca.

Kumovi za prazik Svetoga Save ove godinu bili su iz porodice Gorana Matejića, koji su se potrudili da slavska trpeza bude ugodna svim prisutnima u hramu. Kumstvo za narednu godinu preuzela je porodica Darka Jovanovića iz Ahima, malenog grada pokraj Bremena.

Svečanu akademiju, u čast Svetoga Save, su pripremili đaci dopunske škole na srpskom jeziku. Praznovanje školske slave svojim prisustvom uveličala je Lidija Ivanović, vice-konzulka Generalnog konzulata Srbije iz Hamburga. Svečanu akedimiju kao i ceo program, vodila je učiteljica Dopunske škole „Sveti Sava“ gospođa Stanković Milica, uz pomoć starijih đaka škole u Bremenu. Svi đaci su darivani paketićima koje su pripremili kumovi slave i učetiljica škole, a od nadležnog sveštenika su dobili slatkiše i dvojezični časopis za decu koji izdaje Eparhija diseldorfska i nemačka.