NOVOSTI, ULM

Praznik Vozdviženje Časnog Krsta u Ulmu

U nedelju 27. septembra 2020. godine na praznik Vozdviženja Časnog Krsta – Krstovdan, evharistijsko sabranje u ulmskom hramu predvodio je nadležni sveštenik, protojerej Ljubomir Zorica.

Uz molitveno učešće velikog broja vernika, a posebno dece, sveštenik je naglasio: „U svom dubokom domostroiteljskom promišljanju u delu spasenja roda ljudskoga Gospod je od krsta, koji je nekada bio znak najstrašnije kazne i poniženja, načinio svepobedni simbol spasonosne vere hrišćanske. Krst je, naime, nekada bio simbol odmazde najvećim zločincima, jer je raspeće na krstu bio jedan od najstrašnijih načina smrtne odmazde zarobljenicima i osuđenicima, na kome bi oni umirali polagano u najstrašnijim mukama. Od tog simbola poniženja, Gospod Hristos, raspevši se na Krstu, načini od njega simbol svoje bogočovečanske žrtve, žrtve u kojoj sav rod ljudski ima oproštaj grehova, pomirenje sa Bogom i dar usinovljenja nas od strane Boga“.

Pred kraj Svete Liturgije održana je molitva „Priziv Svetog Duha“ i ujedno obeležen početak školske godine za učenike koji pohađaju nastavu pri našem hramu u Ulmu.

Nakon liturgijskog sabranja održan je roditeljski sastanak, kao i upis učenika na nastavu veronauke i srpskog jezika koja se odvija pri našem hramu.