MINHEN, NOVOSTI

Priziv Svetoga Duha na početku školske godine i predstavljanje novih sveštenika u Minhenu

U nedelju, 6. septembra tekuće godine, služena je Sveta Liturgija sa prizivom Svetoga Duha za početak školske godine. Na službi na kojoj smo se pomolili Gospodu da blagosilja, ukrepi i umudri srca i duše naših mališana kako bi što bolje izučavali školska gradiva koja se pred njih stavljaju, načalstovao je starešina Hrama Svetoga Jovana Vladimira protojerej Predrag Gajić uz sasluživanje protojereja-stavrofora Slobodana Milunovića, protojereja Dragana Jovanovića i Zvonka Angelova, jereja Bojana Simića i Dragiše Jerkića, te protođakona Mladomira Milunovića. Nakon besede na jevanđelsku temu, te pouke upućene školarcima, otac Predrag predstavio je prisutnima nove parohe minhenske: oca Dragana Jovanovića i oca Dragišu Jerkića, naznačene za treću i četvrtu minhensku parohiju. Nešto više o novim parosima možete pročitati dalje u tekstu.

protojerej Dragan Jovanović

Rođen je 13. marta 1965. god u Donjoj Bočinji (Maglaj). Bogoslovsko obrazovanje stekao je u Manastiru Krka gde je diplomirao 1986 godine. U čin đakona rukopoložen je 20. novembra 1987 a potom u čin sveštenika na Sabor Svetog Arhangela Mihaila 21. novembra 1987 godine. Oba rukopoloženja izbršio je nadležni Arhijerej zvorničko-tuzlanski G. Vasilije. Po rukopoloženju službovao je kao paroh u Pelagićevu od 1978 do 1991 godine a potom u Gradačcu od 1992 do početka ratnih zbivanja. Po dobijanju kanonskog odpusta biva primljen za klirika Eparhije Srednjoevropske i od 10. marta 1993 postavljen za paroha Prve parohije u Hamburgu i za starešinu hrama pri istoj crkvenoj opštini. U periodu od decembra 2012 godine do kraja 2015 godine obavljao je dužnost blagajnika i Računoispitivača Eparhije Srednjoevropske. Od 01. avgusta 2015 do 03. marta 2016 obavljao je dužnost Arhijerejskog namesnika za Severnu i Istočnu Nemačku. Od 01. septembra 2016 do 01. septembra 2020 bio je paroh u Ahenu. Odlikovan je dostojanstvom Protonamesnika 21. novembra 1998 i činom Protojereja 26. novembra 2020 prilikom malog osvećenja novokupljenog hrama Sv. Arhangela Mihaila u Hamburgu. Oženjen je sa suprugom Mirom rođ. Božić. Imaju dvoje dece; Isidora 1989. i Nemanja 1991.

jerej Dragiša Jerkić

Rođen je 1978. god. u Milićama (Republika Srpska, BiH) i već šesnaest godina živi sa suprugom u Regenzburgu. Poslije završene gimnazije pohađa Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu. Na Filosofskom fakultetu Univerziteta u Regenzburgu apsolvira master iz filosofije, poslije čega završava i doktorske studije na Institutu za pravoslavnu teologiju Ludvig Maksimilijan Univerziteta u Minhenu.