МИНХЕН, НОВОСТИ

Призив Светога Духа на почетку школске године и представљање нових свештеника у Минхену

У недељу, 6. септембра текуће године, служена је Света Литургија са призивом Светога Духа за почетак школске године. На служби на којој смо се помолили Господу да благосиља, укрепи и умудри срца и душе наших малишана како би што боље изучавали школска градива која се пред њих стављају, началстовао је старешина Храма Светога Јована Владимира протојереј Предраг Гајић уз саслуживање протојереја-ставрофора Слободана Милуновића, протојереја Драгана Јовановића и Звонка Ангелова, јереја Бојана Симића и Драгише Јеркића, те протођакона Младомира Милуновића. Након беседе на јеванђелску тему, те поуке упућене школарцима, отац Предраг представио је присутнима нове парохе минхенске: оца Драгана Јовановића и оца Драгишу Јеркића, назначене за трећу и четврту минхенску парохију. Нешто више о новим паросима можете прочитати даље у тексту.

протојереј Драган Јовановић

Рођен је 13. марта 1965. год у Доњој Бочињи (Маглај). Богословско образовање стекао је у Манастиру Крка где је дипломирао 1986 године. У чин ђакона рукоположен је 20. новембра 1987 а потом у чин свештеника на Сабор Светог Архангела Михаила 21. новембра 1987 године. Оба рукоположења избршио је надлежни Архијереј зворничко-тузлански Г. Василије. По рукоположењу службовао је као парох у Пелагићеву од 1978 до 1991 године а потом у Градачцу од 1992 до почетка ратних збивања. По добијању канонског одпуста бива примљен за клирика Епархије Средњоевропске и од 10. марта 1993 постављен за пароха Прве парохије у Хамбургу и за старешину храма при истој црквеној општини. У периоду од децембра 2012 године до краја 2015 године обављао је дужност благајника и Рачуноиспитивача Епархије Средњоевропске. Од 01. августа 2015 до 03. марта 2016 обављао је дужност Архијерејског намесника за Северну и Источну Немачку. Од 01. септембра 2016 до 01. септембра 2020 био је парох у Ахену. Одликован је достојанством Протонамесника 21. новембра 1998 и чином Протојереја 26. новембра 2020 приликом малог освећења новокупљеног храма Св. Архангела Михаила у Хамбургу. Ожењен је са супругом Миром рођ. Божић. Имају двоје деце; Исидора 1989. и Немања 1991.

јереј Драгиша Јеркић

Рођен је 1978. год. у Милићама (Република Српска, БиХ) и већ шеснаест година живи са супругом у Регензбургу. Послије завршене гимназије похађа Православни богословски факултет Универзитета у Београду. На Философском факултету Универзитета у Регензбургу апсолвира мастер из философије, послије чега завршава и докторске студије на Институту за православну теологију Лудвиг Максимилијан Универзитета у Минхену.