NOVOSTI, ULM

Priziv Svetoga Duha za početak nove školske godine u Ulmu

U nedelju pred praznik Vozdviženja Časnog Krsta, 25. septembra 2022. godine, u hramu Svetix besrebrenika i čudotvoraca Kozme i Damjana, služena je Sveta Liturgija sa molebanom i prizivom Svetoga Duha za početak nove školske godine. Evharistijsko sabranje predvodio je protojerej Ljubomir Zorica uz molitveno sasluženje blagočestivih hrišćana.

Obraćajući se prisutnim hrišćanima u hramu, otac Ljubomir je između ostalog naglasio: „Veoma je lijep stih koji kaže koliko je daleko istok od zapada toliko je Gospod odmakao grijehe naše od nas. Ako pravilno shvatimo ovaj stih, on nam ukazuje na beskonačnu horizontalnu liniju od istoka do zapada. Zatim drugi dio ovog istog stiha kaže koliko su nebesa visoko nad zemljom onoliko je velika ljubav Božja prema onima koji ga se boje. Kada ovaj stih protumačimo, vidimo da nam on ukazuje na beskonačnu vertikalnu liniju. Tako, kad se dvije linije Božijeg praštanja (istok i zapad) i Božije ljubavi (koliko su nebesa visoko iznad zemlje) sretnu, one oblikuju krst koji krasi i izražava više od ičega Božiju ljubav“.

Nakon molitvenog sabranja održan je roditeljski sastanak kao i upis učenika koji će pohađati nastavu pravoslavne veronauke i srpskog jezika koja ce svake subote (osim raspusta) održava pod svodovima ulmskog hrama u organizaciji Crkvene opštine i Parohije ulmske.

Učiteljica, gospođa Nataša Đukanović i nadležni sveštenik su izrazili veliku radost odzivom roditelja i dece koja su upisana na nastavu. Ovim je zvanično počela 19. školska godina pri ulmskom hramu.