EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Predstavljena knjiga „Atanasije – jedan životopis“ u Kripti Hrama Svetog Save

Knjiga „Atanasije – jedan životopis“ iz pera Episkopa Maksima zapadnoameričkog, a u izdanju manastira Tvrdoš, predstavljena je večeras u kripti Spomen-hrama Svetog Save. Veče je otvorio pozdravnim slovom novoizabrani Episkop zapadnoevropski g. Justin prenoseći patrijaraški blagoslov i očinski pozdrav Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija. Vladika Justin je nazvao važnim i uzvišenim događajem naše pomesne Crkve ovo predstavljanje nove knjige o jednom od najvećih srpskih i svepravoslavnih bogoslova našega veka, ocu, učitelju, episkopu, čoveku Božijem besmrtnosti istoimenom Atanasiju Jevtiću. „Neka molitve i revnost, trud i ljubav, vera i nada, istina i hrabrost, pravdoljublje i bogoljublje vladike Atanasija, o kojima i ova knjiga tako upečatljivo svedoči, sve nas, dragi moji, dovede u naručja Oca Nebeskoga“, poručio je Vladika Justin.

O knjizi i o liku i delu vladike Atanasija, tako autentičnom i  neponovljivom neumornom svedoku Hrista Gospoda, govorili su Episkop braničevski g. Ignatije, Episkop diseldorfski i nemački g. Grigorije i autor Episkop zapadnoamerički g. Maksim. Takođe, sećanje na vladiku Atanasija podelila je sa prisutnima i dr Sanda Rašković Ivić.

Čini se da nikada nije bilo veće interesovanje za duhovno veče priređeno u kripta hrama Svetog Save od ovoga. Prisustvovali su Episkop novogračaničko-srednjozapadnoamerički g. Longin, Episkop istočnoamerički g. Irinej, Episkop zahumsko-hercegovački g. Dimitrije, Episkop marčanski g. Sava, sveštenstvo i monaštvo, princ Filip Karađorđević sa suprugom princezom Danicom, akademik Matija Bećković, prof. dr Vladeta Janković i drugi.

„Ova knjiga, koja je pred vama, sačinjena je od jednog malog djela života vladike Atanasija, od momenata o kojima su nam ostali zapisi, prepiske i svjedočanstva mnogih ljudi, koji su imali priliku da dožive susret sa njim. Iz svih tih svjedočanstava možemo izvesti zajednički zaključak, a to je da je najčešći ishod susreta sa njim predstavljao prekretnicu u životima mnogih“, rekao je Vladika Grigorije i dodao: „Kad bismo zanemarili hrišćanski aspekt njegove ličnosti, koji čini 99 posto i pokušali da opišemo njega kao ličnost – mogli bismo najkraće reći: posvećen i iskren. Na ovom svijetu rijetki su oni koji su ovenčani ovim dvijema vrlinama jer dovoljno je da samo jednom ukaljate posvećenost i pogazite iskrenost da se ne biste nazivali ni posvećeni ni iskreni. Kad posvećenost i iskrenost kao vrline prinesemo Hristu, kao ishod dobijemo pregalaštvo, koje je vladika Atanasije darovao svojoj Majci Crkvi. On zasluženo nosi epitet oca i učitelja Pravoslavne Crkve stekavši taj epitet, pišući, govoreći, čitajući, propovijedajući na mnogim mjestima i na mnogim jezicima. Slobodno možemo da kažemo da je vladika postao izvor bogoslovlja i istinski bogoslov“, kazao je Episkop Grigorije.

tekst: Radio „Slovo ljubve“

Izvor: Eparhija zahumskohercegovačka i primorska