EPISKOP GRIGORIJE, KABINET EPISKOPA, NOVOSTI

Promocija knjige „Gledajmo se u oči“ u Mostaru

U prepunom Vladičanskom dvoru u Mostaru večeras je održana prva promocija knjige „Gledajmo se u oči“ Njegovog preosveštenstva episkopa diseldorfskog i cijele Njemačke Grigorija, koja je njegova svojevrsna autobiografija.

Promocija je održana u okviru 100. „Šantićevih večeri poezije“, a vladika Grigorije je rekao da je knjiga izašla petnaest dana ranije da bi se našla na ovoj manifestaciji jer je u jednu ruku i posvećena Šantiću, koji je simbol Mostara.

„Ova knjiga je u slavu Šantića, a Šantićeva slava je da budemo ljudi, pažljivi i pjesnici, odnosno da pustimo da Bog u nama diše“, istakao je vladika Grigorije.
Njegovo preosveštenstvo je naglasio da je Mostar za njega i dalje najdublji i najtopliji grad, najotmeniji, najgospotstveniji grad u bivšoj Jugoslaviji.

„Tamo gdje sada jesam imate stalni osjećaj da tu postoji država, a kada dođete u Mostar imate apsolutni osjećaj da država ne postoji i onda ne možete da se načudite kako uopšte stvari funkcionišu“, rekao je vladika Grigorije.

Vladika je rekao da je iz knjige izbacio cijelo poglavlje koje je bilo posvećeno Hercegovini zato što je imao utisak da ne može to tako na brzinu da obuhvati.
„Imam želju da to jednoga dana bude sama jedna knjiga o Hercegovini. Tu su tekstovi o Šantiću, Andrićev pogled na Hercegovinu, moje viđenje Hercegovine“, rekao je vladika Grigorije i dodao da je zahtjevno pisati o Hercegovini koja je u jednom smislu mala, a u drugom ogromna.

Potpredsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da u knjizi vladike Grigorija ima mnogo Hercegovine, te da baš zato u predgovoru profesor Ljubomir Simović kaže „Hercegovina je bila njegova škola“.

„U ovoj knjizi vladika Grigorije daje odgovore na pitanja o svom životu, odrastanju, ljubavi prema vjeri, odnosima sa blaženopočivšim patrijarhom Pavlom, episkopima, ali i o trenutku u kojem se nalazi srpski narod – o položaju crkve, njenom odnosu sa državom, neophodnom pomirenju sa komšijama, odbrani Kosova…“, kaže ona.

Danijela Jelić sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci rekla je da u prvom dijelu knjige, u kojoj je intervju sa vladikom Grigorijem, može da se iščita jaka poruka, čak i o tome kako bi BiH trebalo da bude uređena.

Ona smatra da poglavlje besjeda ima neku vrstu savremenih jevanđeoskih poruka koje vrlo jasno korespondiraju sa vremenom u kojem živimo.

Pjesnik Đorđe Sladoje rekao je da naslov knjige „Gledajmo se u oči“ govori za sebe jer su oči ogledalo duše i ogledalo svijeta.

Osim velikog intervjua na početku knjige tu su i „Putokazi“, odnosno kolumne vladike Grigorija koje je pisao posljednjih godina, ali i neke od besjeda poput one iz Mrkonjića u kojoj vladika kaže „Pola srca mi ostaje u Hercegovini – vratiću se u nju da umrem“.

Jedan dio knjige su „Znakovi“ – izjave vladike Grigorija, a posljednje poglavlje pod naslovom „Ogledalo“ donosi zapise nekih prijatelja o njemu.

Izvor: topportal.info