EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Promocija knjige „Nebeska dvorišta“ na Petrovdanskoj akademiji u Bijelom Polju

Dani Svetih Apostola Petra i Pavla u Bijelom Polju počeli sinoć dobrotvornom prodajom izložbom, posvećenom izgradnji Doma  Miroslavljevog jevanđelja, a u nastavku i tradicionalnom Petrovdanskom akademijom, na kojoj je promovisana knjiga Episkopa Diseldorfskog Grigorija.

Izložba je, kako je kazala akademska slikarka Vesna Iličković Medojević, organizovana kao  rezultat dobre i humane volje umjetnika koji čine sve da svijet učine ljepšim boljim i humanijim za život .

“Isto tako vjerujem da su na ovom mjestu okupljeni umjetnici koji su duhovno i etički budni i koji promišljaju o napretku kulture i duhovnosti na ovom našem prostoru.

 Ovo je prilika svih nas  koja nam omogućava da podržimo umjetnost i kulturu, ali i da se angažujemo u očuvanju našeg kulturnog nasljeđa, “ kazala je umjetnica.

Naglasila je da je Miroslavljevo jevanđelje jedno od najdragocjenijih pisanih spomenika kulture .Njegova istorijska i umjetnička vrijednost je izuzetna, što nas obavezuje da ga čuvamo, sačuvamo i prenosimo budućim generacijama.

  Ideja o izgradnji spomen kuće posvećene Miroslavljevom jevandjelju je  želja svih nas da se stvori mjesto koje će služiti kao dom za očuvanje i promociju našeg kulturnog nasljeđa”, kazala je Iličković Medojević, dodajući da vjeruje da će Kuća Miroslavljevog jevanđelja postati mjesto duhovnog i kulturnog uzdignuća svih nas.

 Izložba nam, poručila je slikarka,  pruža priliku da uživamo u različitim umjetničkim djelima koja su stvarali nadahnuti umjetnici, naglašavajući da je svaka  Svaka kupovina slike biće korak ka ostvarenju našeg cilja Neka ova izložba pokaže koliko nam je stalo do izgradnje.

Pored velikog broja vjernika, svešteno monaha na svečanoj akademiji je, pored vladika Metodija i Grigorija prisustvovao i Episkop Buenos-ajreski Kirilo.  

Govoreći o knjizi, episkop Budimljansko-nikšićki Metodije je kazao da su djela episkopa Grigorija pronašla svoje mjesto u istoriji srpske književnosti.

„Od monaha do pjesnika preko praga Hercegovine do centra Evrope odvijaće se duhovni, ali i fizički povratak našeg Odiseja samome sebi, svojim čitaocima, ali iznad svega sanjanom okrilju kući, domovini. Novi Odisej obilježio je i novog Ovidija. Ljubavlju prema čovjeku i vjerom u nevidljivi smisao koji se krije u ljepoti i tajnama njene nacikličnosti i vezama zasnovane pojavnosti“ kazao  je episkop Metodije.

Profesor dr i književni kritičar Radoje Femić je istakao da knjiga „Nebeska dvorišta“ emancipuje savremenu srpsku književnost koji su imali najznačajniji „duhovi“druge polovine dvadesetog vijeka.

„ Sa stanovišta književnog kritičara moram reći da je veoma važno da se jedna vrsta mihizovskog ogledanja u ovoj knjizi može izvesti, ne samo na osnovu onog impresionističkog metoda, nego na osnovu emanentnog metoda, koji podrazumijeva koncentrisanost  samo na tekst, a ne na vantekstovne relacije koje ga obilježavaju. I na tom metodološkom testu, ova knjiga bi svakako, ne samo prošla, nego potvrdila vlastiti antologijski karakter i zbog toga je srdačno preporučujem „ rekao je Femić.

Vladika Grigorije je kazao da je imao promocije u Parizu, Londonu, Beču ali da nigdje nije bila tako lijepa kao u Bijelom Polju.

“ Ne znam zašto, nećemo se puno ni rapsitivati ali vjerovatno ima neki razglog zašto je ovdje bilo tako svečano i lijepo. Vama je svima poznato da mi sveštenici znamo nekada da pričamo ne baš tako sadržajno koliko dugo”, kazao je Vladika Grigorije, dodajući da je su ga divna djeca, voditelji a naročito Vladika Metodije potresli iz dubine duše, govoreći o njegovoj knjizi.

Vladika Grigorije se posebno osvrnuo na praznik Svetih Apostola Petra i Pavla, posebno na život slavnog i živopisnog čovjeka kakav je bio Petar.

“Taj Petar je, po mom dubokom uvjerenju, toliko svima nama potreban, kao i Pavle, kao i Matej, Luka Jovan, ali Petar. Petar je toliko važan zato što on stalno pada i ustaje. On stalno zasija i potamni kao čvojek, uzdigne se do najvećih visina. On najbolji odgovor daje na to pitanje ko je Hristos, i viče: “Ti si Hristos, Sin Boga živoga”. On se plahovito maši za nož, pa odsječe uho stražaru, on se uplašio žena koje su ga pitale “nisi li ti jedan od njih”. On je govorio Hristu “ti ćeš meni prati noge, neće to biti”. A kada mu Hristos kaže ‘mora tako biti’ on kaže: “Peri mi onda glavu”. Tako bio jedan da kažemo malo preslobodno malo nesređen čovjek. Ali sav iskren, u pravom smislu te riječi čovjek”, besjedio je Vladika Grigorije.

On je sa vjernicima podijelio i svoje razmišljanje o riječima Anđela Gospodnjeg, koji je poslije dolaska Žena Mironosica na Hristov grob rekao da idu u Galileju, da će ga tamo naći.

“ Petar je na neki način sa bratom Andrejem bio prvozvani, najistaknutiji među apostolima, najslobodniji pred Hristom, najslobodniji i u odbrani Hrista od onih koji su ga napadali. Petar je na kraju pao maltene u izdajstvo, u ono što je najgore kada radi o prijateljstvu, odrekao se tri puta Hrista. I onda se zbiva nešto čudesno. Naime, žene koje su pošle ujutro rano nag rob našle su kamen odvaljen i srele bijelog Anđela koji im je rekao: “NIje ovdje onaj koga tražite, nego je kao što je rekao vaskrsao, idite u Galileju, i tamo ga čekajte”. To je jedna čudesna misao. Zašto sad da idu u Galileju kada su već tu u Jerusalimu? Neki odgovor o kojem sam dugo razmišljao glasi: Zato što su ga u Galileji prvi put sreli i zavoljeli. Idite, naći ćemo se tamo gdje smo se zavoljeli, gdje ste zavoljeli toga koji je Vaskrsao. To je jedna dimenzija. I ja bih svakom čovjeku koji se izgubio, a svi se po malo gubimo na momente, a pogotovo se gubio Petar, koga ja mnogo volim, možda zato što se i ja gubim tako lako. Rekao bi mu: “Idi tamo gdje te je prvi put dotakla milost Božja”. Neka svako od vas pronađe svoju Galileju, ili uprošteno rečeno, ‘idi tamo gdje si se izgubio, odnosno, dok si znao gdje si’, odnosno, ‘vrati se na ono mjesto, gdje si bio s Bogom’.  

On je u besjedio istakao da ljudi ma gdje otišli da se uvijek vraćaju svom izvoru- zavičaju.

„Novim spasavamo staro, ali to novo treba da izvire iz onog starog i da ne bude odvojivo od njega. Tako i vi nastavljate život ove čudesne stare crkve. Tako i ova djeca koja su se večeras pojavila i koja će možda svirati u nekoj svjetskoj filharmoniji, ali oni nikada neće zaboraviti svoj zavičaj. Zato je važno da se naučimo od Petra da budemo hrabri i da vjerujemo“ kazao je episkop Grigorije.

Na svečanosti su učestvovali su crkveni hor „Sveti Nikola“, guslar Siniša Petrić, Anđelina Femić, Bogdana Furundžić, Nađa Marinković, dok su program vodili glumci bjelopoljskog pozorišta Nela Terzić i Predrag Vukojević.

Izvor: Eparhija budimljansko-nikšićka