EPISKOP GRIGORIJE, NOVOSTI

Promocija monografije „BLAGODATNA“ u Hramu Svetog Save

U utorak 23. maja u kripti Hrama Svetog Save, po blagoslovu Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Porfirija, održana je promocija monografije „Blagodatna“ čiji su autori tekstova: episkopi diseldorfski Grigorije ( Durić), zapadnoamerički dr Maksim ( Vasiljević), istoričarka umetnosti dr Ivana Lemkul, kao i urednica izdanja Dubravka Dragović Šehović.

U monografiji su prikazana likovna viđenja Bogorodice u srednjevekovnim manastirima i crkvama na području Srbije. Prvi tekst je sastavio Episkop zapadnoamerički dr Maksim u kome razmatra Bogorodicu u svetlu pravoslavne teologije i pobožnosti, dok je predgovor pisao Episkop diseldorfski Grigorije.

Čitajući ovu monografiju moći će da se stekne slika o izuzetno obrazovanim slikarima koji su bili učeni teolozi i koji su freskopisali jedne od najlepših likova svetitelja.

Pored autora monografije, promociji su prisustvovali Njihova Preosveštenstva episkopi istočnoamerički Irinej (Dobrijević) i humski dr Jovan (Stanojević), Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Rade Basta, princ Filip i princeza Danica Karađorđević, slikar Milan Cile Marinković, bivši srpski košarkaš Dejan Bodiroga, profesori Beogradskog Univerziteta, gospoda umetnici, književnici i mnogobrojni slušaoci.

Na kraju promocije autori su potpisivali monografije zainteresovanima.

Izvor: https://hramsvetogsave.rs